Süüria opositsioonijuht muutis ära otsuse vallandada FSA juhtkond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Süüria Armee võitlejad
Vaba Süüria Armee võitlejad Foto: SCANPIX

Süüria opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni juht Ahmed Jarba muutis ära eksiilvalitsuse otsuse saata laiali Vaba Süüria Armee (FSA) sõjaline juhtkond.

Jarba teatas avalduses, et «üleminekuvalitsuse juht ületas oma volitusi».

Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastaseid ülestõusnuid toetava opositsiooni moodustatud eksiilvalitsus teatas varem avalduses, et selle juht Ahmed Tohme «otsustas saata laiali kõrgeima sõjalise nõukogu ja anda selle liikmed valitsuse rahandus- ja halduskomitee uurimise alla».

Viimasel ajal on avalikkuse ette jõudnud ridamisi teateid korruptsioonist FSA ridades.

Eksiilvalitsus teatas ühtlasi FSA staabiülema brigaadikindral Abdelilah al-Bashiri vallandamisest. Võimuorgan kutsus «kohapeal tegutsevaid revolutsioonilisi vägesid» moodustama kuu jooksul uue kaitsenõukogu ja täielikult restruktureerima ülestõusnute väejuhatuse.

Jarba sõnul on Rahvuskoalitsioon otsustanud «volitada Üldnõukogu seda võimu kuritarvitamise juhtumit järgmisel kohtumisel kommenteerima ja kohaseid samme astuma».

Opositsiooni Üldnõukogu järgmine kohtumine peetakse 4.-6. juulini Istanbulis.

«Kriis peegeldab sisekonflikti rahvuskoalitsioonis. Katar toetab Tohme valitsust ning Jarba seisab lähedal Saudi Araabiale,» ütles kõrge koalitsiooniametnik anonüümsuse tingimusel AFP-le.

FSA on Süüria mõõdukate ülestõusnute peamine sõjaline struktuur. Lisaks võitlevad Assadi vastu mitu džihaadirühmitust, nende seas Al-Nusra Rinne ja Iraagi ja Levandi Islamiriik (ISIL).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles