Prantsusmaa: ISIL müüb Assadile vallutatud alade naftat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiäärmusliku ISILi liige lehvitab Mosulis lippu.
Islamiäärmusliku ISILi liige lehvitab Mosulis lippu. Foto: SCANPIX

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles esmaspäeval, et Iraagis kalifaadi välja kuulutanud sunniäärmuslased müüvad vallutatud alade naftat Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimile.

Fabius juhtis tähelepanu naftamüügile kui tõendile Lähis-Idas areneva konflikti vastuolulisest iseloomust, sest Assad ja seni end Iraagi ja Levandi Islamiriigiks (ISIL) nimetanud sunniidi äärmuslased võitlevad vastaspooltel.

ISIL kuulutas nädalavahetusel välja kalifaadi ning oma juhi Abu Bakr al-Baghdadi kaliifiks ja «kõigi moslemite juhiks». ISIL-i eestkõneleja Abu Mohammad al-Adnani sõnul ulatub kalifaat Süüria põhjaosas asuvast Aleppost kuni Iraagi Diyalani.

«Meil on tõendeid, et ISIL müüs vallutatud naftaväljade naftat (Assadi) režiimile,» ütles Fabius New Delhis ajakirjanikele.

Islamistid röövisid pealetungi käigus ka muud vara ja relvi, eriti rikkalik saak saadi Mosuli linnast.

Süürias on end nüüdsest vaid Islamiriigiks (IS) nimetavate võitlejate käes samuti ulatuslikud alad, kuid lisaks valitsusvägedega ollakse konfliktis ka teiste ülestõusuvõitlejatega.

«Ametlikult võitlevad nad teineteisega, aga tegelikult abistavad nad sageli teineteist,» ütles Fabius Assadi režiimi ja Süüria mässuliste vastuolulistest suhetest rääkides.

«Olukord Iraagis on väga murettekitav,» rõhutas ta. «Miks? Sest ilmselt on see esimene kord, kui üks terrorirühmitus - ja väga julm terrorirühmitus - on olukorras, kus ta võib vallutada terve riigi, ja rikka riigi, kui talle vastupanu ei osutata. Ning sellel on piirkonna ja kogu maailma jaoks tohutud tagajärjed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles