Islamiradikaalide rivaliteet ohustab maailma julgeolekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamistide rünnaku tagajärjed.
Islamistide rünnaku tagajärjed. Foto: SCANPIX

Kalifaadi väljakuulutamine IS-i (endine ISIS) poolt tõotab nad viia konflikti Al-Qaedaga, kes on seni äärmuslaste «esinumber» olnud.

Iraagi ja Levandi Islamiriigi ümberristimine Islamiriigiks toob džihadistide vahele vägivaldse konkurentsi, vahendas AFP analüütik Shashank Joshit.

Joshi sõnul võib 11. septembri terrorirünnakud läbi viinud Al-Qaeda tunda põhjust oma tähtsust vägivallaga taas tõestada.

Rootsi kaitsekolledži ekspert Magnus Ranstorp toonitas, et Al-Qaeda ei saa ignoreerida IS-i «sõjakuulutust». Ranstorpi hinnangul on võistlus juba alanud, kuivõrd IS-i liider – nn kaliif – Abu Bakr al-Bagdadi ei nõustunud Al-Qaeda liidrile Ayman al-Zawahirile truudust tõotama.

Noorte radikaalide jaoks pole terroriorganisatsioon enam samaks eeskujuks kui Osama bin Ladeni aegadel. Nende jaoks on tegu vananenud organisatsiooniga, mis ei suuda enamat videoläkitustest ja sõjakast retoorikast. Bagdadi on seevastu aga neljakümnendais karastunud võitleja, kes omab kaasaegset ja nooruslikku imidžit.

Ranstorpi sõnul kasvab IS-i liikmeskond jõudsalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles