Putin laseb koostada plaani Euroopa kaitsmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukrainas tegutsevad jätkuvalt venemeelsed võitlejad, kelle toetajaks on ka NATO nimetanud Venemaad.
Ida-Ukrainas tegutsevad jätkuvalt venemeelsed võitlejad, kelle toetajaks on ka NATO nimetanud Venemaad. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin tegi välisministeeriumile ülesandeks koostada ettepanekute pakett, et kaitsta Euroopat Iraagi, Liibüa, Süüria ja Ukraina stsenaariumi kordumise eest.
 

«Ma palun välisministeeriumil koostada ettepanekute pakett rõhuga faktil, et katsed mõjutada riikide seesmisi protsesse väljaspoolt on vastuvõetamatud,» ütles Putin täna Vene suursaadikutega kohtudes.

«Kõik me Euroopas vajame mingit turvavõrku, et Iraagi, Liibüa, Süüria ja Ukraina pretsedendid ei muutuks nakkushaiguseks.»

«Eriti ohtlik on see nõukogudejärgses ruumis, kuna need riigid ei seisa veel ei poliitiliselt ega majanduslikult kindlalt omil jalgel. Samuti ei ole neil stabiilset poliitilist süsteemi. Sestap on erakordselt oluline suhtuda nende riikide põhiseaduslikesse põhimõtetesse ettevaatlikult ja austusega,» rääkis Vene president.

Putini sõnul on isegi neis Lääne- ja Ida-Euroopa riikides, kus asjad on suhteliselt korras, veel palju peidetud etnilisi ja ühiskondlikke vastuolusid, mis võivad iga hetk teravneda, saades toitvaks pinnaseks konfliktidele ja ekstremismi tõusule.

Ta hoiatab, et eelnimetatud riikides võidakse kasutada väliseid jõude ühiskondlikpoliitilise olukorra muutmiseks ning ebaseaduslikeks ja ebademokraatlikeks režiimimuutusteks.

«Jagamatu julgeoleku, stabiilsuse, suveräänsuse austamise ja teiste asjadesse mittesekkumise kindel garantii peab moodustama alusmüüri, millele tuginedes saame me edasi liikuda, luues Atlandi ookeanist Vaikse ookeanini ulatuva ühtse majandus- ja humanitaarkoostöö ruumi.»

Putin kutsub tegema tõsiseid pingutusi, et hoida ära kõik põhiseadusvastased riigipöörded Euroopas, lõpetada teiste siseasjadesse sekkumine, šantažeerimine, rahvusvaheliste suhete ohustamine ning äärmuslike ja uusnatslike jõudude julgustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles