Saksa õpetaja tegi Auschwitzis ebaseaduslikke väljakaevamisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õpetaja tegi Auschwitzis ebaseaduslikke väljakaevamisi
Saksa õpetaja tegi Auschwitzis ebaseaduslikke väljakaevamisi Foto: SCANPIX

Poolas arreteeriti sakslasest ajalooõpetaja, kes tegi Auschwitzi koonduslaager-muuseumi alal ebasaduslikke väljakaevamisi.

Koonduslaager-muuseumi turvateenistus tabas sakslase teispäeva õhtul ning tema juurest leiti tosin kunagi vangidele kuulunud eset, edastab AFP.

Esemete seas oli kahvel, käärid ning portselannõu killud. Mees oli need välja kaevanud muuseumialalt, kus Teise maailmasõja ajal olid laohooned.

«Tegemist on Berliinist pärit ajalooõpetajaga. Ta tahtis neid esemeid oma õpilaste jaoks, kes teevad kooliprojekti holokaustist,» teatas Poola prokurör Mariusz Slomka.

47-aastane mees mõisteti varguses süüdi ning talle määrati tingimisi karistus ja rahatrahv.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil keegi tahab Auschwitzist illegaalset suveniiri saada.

Kõige kuulsam vargusjuhtum pärineb 2009. aastast, kui Rootsi neonats Anders Högsröm koos kaaslastega varastas laagri väraval olnud kuulsa sildi «Arbeit macht frei» (Töö teeb vabaks).

Högström sai teo eest kahe ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse.

Metallsilt oli lõigatud tükkideks ja selle asemele tuli panna koopia.

Auschwitzi konduslaagris tapeti natsi-Saksamaa poolt aastatel 1940 – 1945 üks miljon Euroopa päritolu juuti ja teiste vähemusrahvuste esindajat.

Auschwitzi muueumi andmetel kaotas seal elu ka poolakaid, mustlasi, Nõukogude Liidu sõjavange ja natsirežiimi vastu võidelnuid.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles