Suurbritannia peaminister: superbakterid viivad meid tagasi keskaega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister: superbakterid viivad meid tagasi keskaega
Suurbritannia peaminister: superbakterid viivad meid tagasi keskaega Foto: SCANPIX

Suurbritannia peaministri David Cameroni arvates ähvardavad inimkonda ilma uue põlvkonna antibiootikumideta superbakterid.

Cameroni arvates viivad antibiootikumide resistentsed bakterid meditsiini tagasi keskaega ning on inimkonna üks suurematest ohtudest, kirjutab The Guardian.

Cameroni sõnul peab Suurbritannia koos teiste riikidega hakkama välja töötama uusi tugevaid ja senisest mõjuvamaid antibiootikume.

«Tegemist ei ole kauge ohuga, vaid see ähvardab meid juba praegu. Kui me kohe ei tegutse, siis ootab meid ees sünge tulevik. Meditsiin ja farmaatsia langeb tagasi keskaja tasemele, kuna seni ravitavaid infektsioone ei suudeta enam ravida,» lausus Briti peaminister.

Teadlaste sõnul sureb ainuüksi Suurbritannias antibiootikumidele resistentsete superbakterite tõttu aastas 5000 inimest.

Oletatakse, et kui superbakterite vastu ei leita kiiresti uusi ravimeid, siis ohvrite arv kasvab märgatavalt.

Näiteks operatsioonidest taastumine kulgeb väga raskelt, kuna superbakterid takistavad haavade paranemist.

Cameroni sõnul uuritakse, miks farmaatsiatööstus ei ole seni suutnud luua superbakterite vastu võitlemiseks uusi ravimeid.

Suurbritannia farmaatseutide organisatsiooni esindaja Louise Leongi sõnul on probleemi põhjuseks antibiootikumide ületarbimine. Need ravimid on odavad ja neid tarbitakse liialt, mis tekitab resistentsuse.

Farmaatsiatööstus ei ole eriti huvitatud uue põlvkonna antibiootikumide loomisest. Odavad ravimid ei kasvata kasumit nii palju kui kallid vähiravimid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles