Putin allkirjastas seaduse, mis lubab internetiekstremismi pärast trellide taha saata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas seaduse, mis võimaldab internetiekstremismiga tegelejatele või äärmuslusele toetuse avaldajatele vanglakaristuse määrata.

Seaduse jõustudes tähendab see seda, et isegi ikoonil «meeldib» klikkimine võib kaasa tuua kriminaaluurimise, edastab Moscow Times.

Selle aasta jaanuaris pidasid Venemaa julgeolekujõud kinni ja kuulasid üle Moskva ülikooli filosoofiaõppejõu Vjatšeslav Dmitrjevi, kuna ta avaldas internetis teoreetilise riigipöördekatse kirjutise.

Venemaa parlamendi alamkoda ehk Riigiduuma võttis uue seaduse vastu 20. juunil ning 25. juunil ratifitseeris selle ka parlamendi ülemkoda ehk Föderaalnõukogu.

Selle nädala esmapäevast on see seadus Putini allkirjaga näha ka valitsuse koduleheküljel.

Venemaa krimaalkoodeksisse lisati uus paragrahv äärmusliku tegevus rahastamise ja selle eest karistamise kohta.

Ekstremismi rahastamises süüdi mõistetutele saab uue seaduse kohaslet määrata kuni kolme aasta pikkuse vanglakaristuse ning kuni 500 000 rubla suuruse trahvi. Samuti ei saa sellised isikud enam töötada riigiasutustes teatud ametites.

Meedias ja sotsiaalmeedias ekstremismile õhutamise eest saab määrata kuni viie aasta pikkuse vanglakaristuse.

Ekstremistlike grupeeringute loomises süüdi mõistetutele saab määrata kuni kaheksa aasta pikkuse vangistuse ning trahvi 500 000 rubla.

Venemaa meediakontrolli organisatsioon Roskomnadzor jälgib internetis toimuvat, sealseid lehekülgi ning kirjutisi.

Senistel andmetel on nende «mustas nimekirja» rohkem kui 2000 lehekülge, mida kahtlustatakse ekstremismi levitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles