Vaimuhaigeks tembeldatud Nigeeria ateist pääses sundravilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mubarak Bala
Mubarak Bala Foto: IHEU

Nigeeria mees, kes pandi hullumajja, sest ta ei usu jumalat, lasti pärast 18 päeva kestnud sunniviisilist ravi lõpuks arstide streigi tõttu vabaks.

29-aastase Mubarak Bala sunniviisilise kinnihoidmise vastu protestisid mitmed rahvusvahelised humanistide organisatsioonid, sealjuures Rahvusvaheline Humanismi ja Eetika ühing (IHEU).

Vaimuhaiglasse saatsid Mubaraki tema enda pereliikmed, kes on pühendunud moslemid. Esimene arst, kelle poole perekond pöördus, keeldus Mubaraki haigeks tunnistamast. Perekond leidis aga, et enda ateistiks kuulutamine peab olema seotud vaimuhaigusega ja nõudis ka teist arvamust. Järgmine arst leidis, et Mubaraki ateism on isiksusehäire tulemus.

Mubarak Bala
Mubarak Bala Foto: IHEU

IHEU teatel vabastati Bala juba teisipäeval, ent uudis tehti teatavaks alles siis, kui mees oli jõudnud turvalisse paika. Ühingu sõnul on mehe elu siiski endiselt ohus, sest Nigeeria sügavalt islamistlikus põhjaosas nähakse usust taganemist sageli surmanuhtlust vääriva kuriteona.

Vägisi haiglasse pandud Bala otsis abi sotsiaalmeedia ja e-kirjade vahendusel kuni haigla personal ta nutitelefoni konfiskeeris. Teda sunniti haiglas erinevaid ravimeid võtma, ent mees on kinnitanud, et ei soovi meditsiiniasutuse vastu kohtusse pöörduda ja on lihtsalt tänulik neile, kes tema kaitseks sõna võtsid.

«Neile, kes mind ähvardanud on, soovitan ma õppida tolereerima erinevaid arvamusi,» sõnas Bala IHEU teatel.

Nigeeria põhjaosa on valdavalt islamistlik ja 2000. aastast kehtib üheksas osariigis ka islamiseadus ehk šariaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles