Välismaalased jäid Naši laagri ukse taha

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seligeri rahvusvahelisel noortefoorumil osaleja koos Che Guevaraga toitu valmistamas.
Seligeri rahvusvahelisel noortefoorumil osaleja koos Che Guevaraga toitu valmistamas. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Kremli-meelse noorteorganisatsiooni Naši suvelaagrisse üritati tänavu esimest korda meelitada ka tuhat välismaa tudengit, ent katse muutus naeruväärseks, kuna paljudel kutsutud külalistel ei õnnestunud Vene viisat saada, kirjutas eile New York Times.


Iga-aastane poliitiline suvelaager Seligeri järve ääres algas möödunud reedel. Moskvast 350  kilomeetrit kirde pool asuvasse metsa on kokku tulnud tuhanded vene noored, kes saavad ligi kuu aega seal loodust nautida, pidutseda ning riigi poliitiliste liidrite ja ekspertidega suhelda.

Kuigi osalejad tulevad kokku igast Venemaa nurgast ja suveürituse eesmärk on tugevdada vene rahva ühtekuuluvustunnet, lastakse laagrisse vaid «õigete» ideoloogiliste põhimõtetega noori. Seni on saanud osaleda vähesed autsaiderid, kuid tänavu soovisid korraldajad enda sõnul noorsoo silmaringi laienemiseks ja integreerimiseks kutsuda laagrisse ka välismaa noori.

«Meie eesmärk on integreerida vene noorsugu globaalsesse keskkonda ja muuta meie riik välismaalastele ligipääsetavamaks,» rääkis Vene noorsooameti välissuhete juht Mihhail Mamonov New York Timesile.
Ürituse korraldajate sõnul kutsuti 80 riigi tudengeid ja noori. Esimesel nädalal oli kavas kohale tuua välismaalt 1000 ja Venemaalt 2000 noort, hiljem peaks tulema veel 20 000 venelast.

Paljud välismaalt kutsutud noored olidki väga elevil, oodates omavanustega tutvumist ja huvitavaid loenguid. «Olen huvitatud Venemaa külastamisest selle riigiga seotud müütide ja lugude pärast,» rääkis 29-aastane Rosanwo Babatunde, Ukrainas õppiv Nigeeria vahetusüliõpilane.

Ent siis tekkis probleem. Osavõtjatel paluti taotleda reisi jaoks viisa riiklikult noorsooametilt, mis pidi seejärel vastava saatkonna ametnikega kokku leppima. Mitu USAst pärit osalejat, kes Naši sooja kutse meeleldi vastu võtsid ja ka lennupiletid juba ära ostsid, said hiljem teada, et neil pole lubatud riiki siseneda, rääkimata vene noortega koos lõbutsemisest ja suurpoliitikutega suhtlemisest.

Kui nördinud noored suvelaagri korraldajate poole pöördusid, ei osanud keegi neid aidata või selgitada, miks viisataotlus nurjus. Nii pididki paljud huvitavast reisist loobuma.

«Ebakompetentsed ajaraiskajad,» kirus Suurbritanniast pärit Raja M. Salis suhtlusportaalis Facebook. «Olen tüüpidele mitu korda kirjutanud, kuid oma pettumuseks ei ole ma veel vastust saanud.»

Mamonov ei osanud teha muud, kui süüdistada Vene bürokraatiat. Suveürituse kodulehel kirjutas ta välismaalastele: «Te andsite endast kõik, et Vene viisat saada, see oli ülesmäge võitlus bürokraatia ja igasuguste formaalsuste vastu. Õnnitleme kõiki, kes kohale jõudsid, ja palume siiralt vabandust nendelt, kes ei jõudnud. Endi kaitseks peame ütlema, et tegime kõik võimaliku ja võimatu.»

Seda, et nendega pole keegi arvestanud, kurtsid ka Vene poliitilise opositsiooni toetajad. «Keegi ei ole kunagi meid Seligerile kutsunud,» rääkis noorte opositsiooniliikumise Mõ juhataja Roman Dobrohhotov. «Üritusele võidakse seekord uut ilmet luua, kuid selle olemus jääb endiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles