Obama administratsioon kaebas Arizona osariigi kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arizona immigratsiooniseaduse vastased
Arizona immigratsiooniseaduse vastased Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama administratsioon kaebas eile Arizona osariigi uue range immigratsiooniseaduse pärast kohtusse. Seaduse pooldajate vabariiklaste sõnul aitab seadus paremini piiri kaitsta.

Arizona seadus annab politseile loa kontrollida kõigi nende inimeste immigratsioonistaatust, kes tunduvad neile illegaalsete sisserändajatena. Obama administratsiooni sõnul on see põhiseadusevastane, vahendab Reuters.

Vabariiklaste poolt kontrollitav Arizona võttis vastuolulise seaduse vastu, et vähendada tuhandete Mehhiko piiri ületavate illegaalsete immigrantide voolu osariiki ning samuti piirata kuritegevust.

Administratsiooni algatatud kohtuasi on osa suuremast president Obama plaanist 10,8 miljoni illegaalse immigrandiga tegelemiseks. Obama sõnul on immigratsioon kogu riigi vastutuse all, mitte iga osariigi oma asi.

«Püüd lahendada probleemi iga osariigi tasandil eraldi ning luues eraldi seaduseid, külvab vaid uusi probleeme,» ütles USA peaprokurör Eric Holder.

Arizona kuberner Jan Brewer mõistis administratsiooni hagi hukka ning pidas seda maksumaksjate raha raiskamiseks.

Justiitsministeeriumi sõnul põhjustab Arizona seadus osariigi külastajatele, kellel ei ole isikut tunnistavaid dokumente kaasas, mõttetut kinnipidamist.

Obama administratsioon hoiatas, et Arizona eeskujul on mitmed teised osariigid hakanud sarnaseid seadusi planeerima, mis võiks lõpuks viia väga teravate suheteni USA ja Mehhiko vahel.

Mehhiko välisminister avaldas eile rahulolu Obama administratsiooni tegevuse üle. «Mehhiko valitsus jätkab oma kodanike õiguste kaitsmist välismaal,» lubas minister.

Obama pidas eelmisel nädalal kõne, kus avaldas muret immigratsiooni üle ning rääkis selle reformimise vajadusest ning kahe partei vahelise koostöö vajadusest. president lubas kulutada 600 miljonit dollarit (ca 7,5 miljardit Eesti krooni) ja saata Rahvuskaardiväe USA-Mehhiko piirile, et suurendada julgeolekut. Vabariiklaste arvates aga ei piisa sellest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles