Saksa võimud nõuavad USA-lt luureskandaali asjus kiireid selgitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Saksamaa ministrid kutsusid pühapäeval Washingtoni jagama kiireid selgitusi süüdistuste kohta, mille kohaselt varastas USA heaks tegutsev topeltagent Berliini salajast informatsiooni.

Sel nädalal võeti vahi alla Saksa välisluureteenistuse BND (Bundesnachrichtendienst) 31-aastane kaastöötaja. Kohaliku meedia andmeil oli mees edastanud raha eest andmeid parlamendikomisjoni kohta, mis uurib välisriikide luureteenistuste tegevust Saksamaal.

«Kui teated vastavad tõele, ei ole tegemist väikeste kartulitega,» säutsus Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier suhtlusvõrgustikus Twitter.

Siseminister Thomas de Maiziere kutsus ajalehe Bild andmeil USAd reageerima süüdistustele «kiire ja selge» avaldusega.

President Joachim Gauck ütles avalik-õiguslikule televisioonile ZDF, et kui süüdistused peaksid tõeks osutuma, «siis peame ilmselt tõesti ütlema, et nüüd aitab».

USA-Saksamaa suhteid varjutasid mullu süüdistused, et Ühendriikide riiklik julgeolekuagentuur NSA oli osana suuremast jälgimisprogrammist kuulanud pealt Saksa kantsleri Angela Merkeli telefonikõnesid.

Saksa meedia andmeil jõudis kahtlusalune topeltagendina USA Luure Keskagentuuri (CIA) heaks tegutseda kaks aastat.

«Kõik märgid näitavad, et ta töötas ameeriklaste heaks,» vahendas nädalaleht Frankfurter Allgemaine Sonntagszeitung Saksa välisluureteenistuse kõrget ametiisikut.

Laupäeval kutsuti Saksa välisministeeriumisse süüdistuste kohta aru andma USA suursaadik Berliinis, kelle kaudu esitati Washingtonile sõnum anda «niipea kui võimalik» selgitusi.

Bild kirjutas julgeolekuallikate informatsioonile tuginedes, et kahtlustatav andis CIA-le salajasi dokumente üle veel 1. juulil.

Nädalalehe Bild am Sonntag andmeil on kahtlusalune võtnud omaks 200 dokumendi ameeriklastele üleandmise, mille eest teenis 25 000 eurot.

Väidetavalt jõudsid Saksa võimud nuhile jälile, kui kahtlustatav saatis mai lõpus Vene konsulaadile e-kirja ettepanekuga pakkuda informatsiooni. Kirjale olid manusena lisatud dokumendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles