Uurimiskomisjon: mõrvad Maidanil pani toime Janukovõtši kuritegelik rühmitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval toimus Maidanil aktivist Juri Sidortšuki matus.
Pühapäeval toimus Maidanil aktivist Juri Sidortšuki matus. Foto: SCANPIX

Ukraina ülemraada ajutine komisjon, mis uurib Euromaidanil toime pandud mõrvu, leidis, et meeleavaldajate massilise tulistamise taga oli kuritegelik grupeering, mida juhtis endine president Viktor Janukovõtš.

Uurimiskomisjon annab oma raporti üle peaprokuratuurile, kinnitas komisjoni esimees, erakonna Batkivštšõna liige Hennadi Moskal UNIANi andmetel.

Raport leidis ka, et 75 protsenti Euroaidanil hukkunutest ja vigastatutest langesid snaiprirünnaku ohvriks. Selle kohtulik tõestamine on aga raskendatud, sest suurem osa füüsilistest tõenditest on hävitatud ja väljastatud relvi pole ladudesse tagastatud.

Raportis märgitakse, et Janukovõtš kui tollane relvajõudude ülemjuhataja ei võtnud tarvitusele mingeid meetmeid arvukate tsiviilohvriteni viinud vastasseisu lõpetamiseks ja kuulutatakse kogu toonane seadusvastaseid otsuseid vastu võtnud ministrite kabinet kuritegeliku rühmituse liikmeks.

Kiievi Iseseisvuse väljak sai aasta alguses valitsusvastaste meeleavalduste keskpunktiks ning seal toimunud kokkupõrgetes sai viga üle 2000 ja hukkus üle 100 inimese, keda nimetatakse Ukrainas nüüd ka Taevaseks sajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles