USA mõistis hukka aseri ajakirjaniku karistamise

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. 2008. aasta oktoobris saavutas Alijev oma tagasivalimise, ehkki rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul ei vastanud valimised kõigile demokraatlikele standarditele.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. 2008. aasta oktoobris saavutas Alijev oma tagasivalimise, ehkki rahvusvaheliste vaatlejate hinnangul ei vastanud valimised kõigile demokraatlikele standarditele. Foto: SCANPIX

Ühendriigid avaldasid muret Aserbaidžaani kohtu otsuse üle pikendada riigi kuulsaima ajakirjaniku Einulla Fatullajevi karistust.

Kohus mõistis Fatullajevi veel kaheks ja pooleks aastaks vangi, kuna võimukriitiline ajakirjanik mõisteti süüdi ebaseaduslikus narkootikumide omamises, selgitas Ühendriikide välisministeeriumi esindaja Mark Toner uudisteagentuurile AFP.

Toneri sõnul pole Aserbaidžaani võimude otsus samm õiges suunas ja see juhib riigi kõrvale kursist läände.

Fatullajev kandis juba enne kohtu süüdimõistvat otsust 2007. aastast 11 ja poole aastast karistust erinevate kuritegude eest nagu näiteks terrorism ja maksupettus. Väidetavalt on vangistamise põhjuseks aga ajakirjaniku võimukriitilised artiklid.

Toner kutsus Aserbaidžaani võime üles austama meediavabadust, vaba ajakirjanduse õigusi ja sõltumatu meedia arengut Aserbaidžaanis ning tagaks, et kriitilisi hääli ei sunnita vaikima.

Ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) järelvalvekomitee raportöörid, Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Büroo (ODIHR) ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad ning mitmete teiste rahvusvaheliste organisatsioonide delegatsioonid on heitnud Aserbaidžaanile ette sõna- ja pressivabaduse piiramist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles