Venemaa uue põlvkonna kosmoserakett läbis 21 minutiga 5700 kilomeetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa katsetas uue põlvkonna, keskkonda vähe saastavat Angara raketti, saates selle välja riigi põhjaosast Plesetski militaarkosmodroomilt.

Tegemist on esimese Venemaal disainitud ja valmistatud kosmoseraketiga pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist, edastab scott.net.

Venemaa kaitseministeeriumi edastas teate, et raketi Angara 1.2PP katselend oli edukas.

«Pärast 21 minuti pikkust lendu saabus rakett Kamtšatka poolsaarele Kurasse. Tegemist oli 5700 kilomeetri pikkuse lennuga,» teatas kindral Aleksei Zolotuhhin.

Raketi esimene edukas katselend ei toimunud orbiidile, vaid meie planeedi õhuruumis.

Venemaa tegi esimese Angara katselennu 27. juunil, kuid tehniliste probleemide tõttu see ei õnnestunud. Katse tehti ka 28. juunil, kuid ka see ei olnud edukas.

Siis võeti rakett stardiplatvormilt maha ja uuriti, milles probleem seisneb.

Leiti, et raketi starti takistas ülelaadurist tingitud rõhulangus. Viga parandati ning rakett seati uuesti stardivalmis.

Angara on disainitud tsiviilotstarbelisteks kosmoselendudeks.

Nõukogude Liidu legendaarne raketidisainer Sergei Korolev suri 1966. aastal, kuid kõik seni kasutusel olevad raketid on loodud tema disaini alusel.

Venemaa on uudset Angara raketti arendanud alates 1994. aastast. Raketi katsetamisest kuni kosmosesse saatmiseni kulub umbes 20 aastat ning kolm miljardit dollarit.

Angara rakettideseeria taga on Moskvas asuv Kruniševi nimeline kosmoseuuringute ja raketidisaini keskus.

Keskus arendab rakette, mis võimaldab orbiidile saata nii raskemaid kui kergemaid satelliite kui ka vajalikke tarbeid Rahvusvahelisse Kosmosejaama.

Angara rakettide stardipaigaks on nii Plesetski kosmodroom põhjas kui ka kuag-Idasse rajatav Vostotšnõi kosmodroom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles