Norras arreteeriti kolm terrorirünnaku korraldamises kahtlustatavat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norras vahistati terrorismis kahtlustatavad
Norras vahistati terrorismis kahtlustatavad Foto: SCANPIX

Täna hommikul arreteeriti kolm väidetavat Al-Qaeda liiget, kes Norra ja USA ametnike sõnul planeerisid järjekordset suurt terrorirünnakut, mis sarnanenuks nii New Yorgi kui ka Suurbritannia varasemate rünnakutega.

Kahtlustatavaid, kelle nimesid ei avalikustatud, on jälgitud juba aasta aega. Ametivõimud usuvad, et mehed plaanisid järjekordseid rünnakuid väikeste, kuid võimsate pommidega nagu eelmisel aastal New Yorgi metroo enesetapurünnakus, vahendab Associated Press.

USA justiitsminister Eric Holder nimetab seda üheks tõsisemaks terroriplaaniks pärast 11. septembri rünnakut. Väidetavalt oli Norra plaan organiseeritud samal tasemel nagu teised suured Al-Qaeda rünnakud üle kogu maailma.

Arvatavasti oli Norra plaani taga Al-Qaeda endine välisoperatsioonide ülem Saleh al-Somali, keda süüdistatakse rünnakute korraldamises üle kogu maailma.

Norra kaitsepolitsei sõnul vahistati mehed terrorirünnaku planeerimises kahtlustatavatena. Kaks peeti kinni Norras, üks Saksamaal.

Üks arreteeritutest oli 39-aastane uiguuri päritolu Norra kodanik, teine oli 37-aastane Iraagi kodanik, kes tuli Norrasse 1999. aastal ning omas alalist elamisluba. Kolmas mees oli 31-aastane Usbekistani kodanik, kes oli samuti alalise elamisloaga.

Rohkem andmeid ei avalikustatud. Samuti ei öeldud, miks Norra võis olla sihtmärgiks.

Terrorismi ekspert Magnus Norelli sõnul võis Norra olla järjekordseks terrorismi sihtmärgiks, kuna Afganistanis teenib 500 Norra sõdurit.

Norra kaitsepolitsei juhi Janne Kristianseni sõnul on Norras terrorismioht üldiselt madal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles