Iga teine üle 65-aastane jaapanlane töötab

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased ei mõista pensionireformi vastu streikivaid eurooplasi
Jaapanlased ei mõista pensionireformi vastu streikivaid eurooplasi Foto: SCANPIX

Kui eurooplasi häirib pensioniea tõstmine, mis sunnib neid kauem töötama, siis jaapanlastel pole sellega muret.

«Ma olen hetkel 69-aastane. Juba viimased 20 aastat olen taksot sõitnud,» ütleb Atsushi Hayashi, kes ei pea raskeks igale kundele naeratada. Jaapanis on see tavaline, et üle 65-aastased inimesed veel töötavad.

Mõned aastad tagasi tõsteti ka seal pensioniiga ning alates 2013. aastast on see 65 eluaastat. Siiski näitavad uuringud, et tegelikult eelistavad jaapanlased palju kauem töötada. Nimelt töötab lausa 52 protsenti Jaapani meestest vanuses 65-69. Naiste puhul on see protsent 34,7, vahendab FAZ.

Rahvusvahelisel tasemel on see aga väga erakordne näitaja. Kohalikud ei suuda aga streikivaid eurooplasi ära imestada. «On see tõsi, et Euroopas protestitakse selle vastu, et nad saavad veidi hiljem kui 60selt pensionile? Parem oleks, kui nad üldse pensionile ei mõtleks ja edasi töötaksid. See hoiab terve ja tugevana,» imestab Hayashi pead raputades ning eurooplastele mõistlikku soovitust andes.

Hayashi pole aga muidugi ainus jaapanlane, kes niiviisi arvab. Iga viies jaapanlane arvab, et pensioniiga tuleks üldse ära kaotada. Eriti pooldavad seda jaapanlannad.

«Meil on üks ilus jaapani vanasõna. Kui mees on terve ja ei ole kodus, siis on kõik hästi,» ütleb Midori Sanka, kelle 71-aastane abikaasa iga päev paar tundi töötab.

Uuringu kohaselt on jaapanlaste pikaajalise töötamise peapõhjuseks rahateenimine, et head elustandardit ka kõrges eas säilitada. 60 protsenti meestest vanuses 65-69 peavad edasitöötamise põhjuseks raha, nendest 81,5 protsenti arvavad, et ainult nii suudavad nad kõrget elustandardit säilitada. 13,1 protsenti tahtsid aga oma elustandardit veelgi tõsta, et veidi luksuslikumat elu nautida.

Jaapani valitsus toetab sellist mõtteviisi ka läbi oma poliitika, mis ettevõtjatele vanemate inimeste palkamise kergemaks teeb.

Teine põhjus, miks nii paljud vanemad jaapanlased edasi töötada tahavad, on seotud traditsioonidega. «Paljude jaapanlaste elumoto ütleb, et töötada tuleb nii kaua kui võimalik,» seletab professor Atushi Seike.

Iga neljas jaapanlane vanuses 65-69 peab töötamise põhjuseks veel osavõttu ühiskondlikust elust.

Siiski on ka Jaapanis vanemate töötajate palk madalam kui noortel. Vaid 1,5 protsenti 65.-69.-aastastest jaapanlastest teenib vanemas eas rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles