ÜRO paneb hääletusele Süüria humanitaarabi resolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu valmistub esmaspäeval hääletama resolutsiooni üle, mis annaks loa saata humanitaarkonvoid Türgist, Jordaaniast ja Iraagist appi miljonitele Süüria tsiviilelanikele.

Nädalaid kestnud läbirääkimiste järel koostasid Austraalia, Jordaania ja Luksemburg teksti, mis esmaspäeval hääletusele pannakse. Damaskuse liitlane Venemaa, kes on alates Süüria konflikti puhkemisest 2011. aasta märtsis kasutanud korduvalt vetot Julgeolekunõukogu resolutsioonide blokeerimiseks, ei kavatse seekord seda teha.

«Me oleme väga lähedal heale kokkuleppele» kiitis Rwanda saadik Eugene-Richard Gasana, kes on praegu nõukogu eesistuja.

Ka Vene suursaadik Vitali Tšurkin oli pärast viimaseid läbirääkimisi optimistlik, öeldes, et tekstis on vaid kaks punkti, mis Venemaale ei sobi.

Resolutsioonikava kohaselt hakkaksid humanitaarabikolonnid sisenema Süüriasse nelja piiripunkti kaudu - kaks neist on Türgis (Bab a-Salam ja Bab al-Hawa), kolmas Iraagis (Al-Yarubiyah) ja neljas Jordaanias (Al-Ramtha).

ÜRO süüdistab Süüria režiimi humanitaarabile bürokraatlikke ja muude sihilike takistuste seadmises.

Maailmaorganisatsiooni hinnangul on Süürias jätkuva sõjategevuse tõttu 10,8 miljonit abivajajat, kellest 4,7 miljonit elab raskesti ligipääsetavates piirkondades, mis on kas piiramisrõngas või otseselt lahingute keskel.

Kavandatavas resolutsioonis on ette nähtud «vaatlusmehhanism», mis peab tagama «abisaadetiste humanitaariseloomu». ÜRO hinnangul peaks nii toiduabi ja ravimeid saama 1,3 - 1,9 miljonit tsiviilelanikku peamiselt piirkondades, mis on ülestõusuvõitlejate käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles