Iraagi parlament ei suutnud taas riigile juhte valida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi parlament.
Iraagi parlament. Foto: AFP / Scanpix

Pühapäeval kogunenud Iraagi parlament kohtus kõigest pooleks tunniks, suutmata valida uut presidenti, peaministrit ega spiikrit.

Istungil plaaniti parlamendile vähemalt spiikergi valida, kuid tema kohusetäitja Mahdi al-Hafidhi sõnul puudus kokkulepe isegi selles küsimuses.

Taaskord polnud kohal ka kurde, kelle puudumise põhjuseks oli lennu edasilükkumine liivatormi tõttu, kirjutas Al Jazeera.

Iraagile valiti uus parlament juba kolm kuud tagasi, kuid siiani pole suudetud moodustada ühtset valitsust, mis suudaks vastu seista sunniäärmuslaste edasitungile. Eile ründasid ISIL/ISi võitlejad linna kõigest 70 kilomeetri kaugusel pealinn Bagdadist.

Kirjutamata reegli järgi jagatakse kolm suurimat ametikohta: parlamendispiiker sunnidele, presidendiamet kurdidele ja peaminister šiiadele. Pole kindel, kas antud võimujagamiskokkulepet järgitakse ka sel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles