Vürst Albert II pikk poissmehepõli saab otsa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja kihlunud: pisiriigi vürst Albert oma väljavalitu Charlene Wittstockiga.
Äsja kihlunud: pisiriigi vürst Albert oma väljavalitu Charlene Wittstockiga. Foto: SCANPIX

Monaco vürst Albert on meedias tuntuks saanud peamiselt oma donžuanlike omaduste poolest, aga tegelikult on mehel ette näidata palju suuremaid saavutusi.



Rootsi kroonprintsessi hiljutised pulmad paiskasid õhku abielupisiku ja andsid eeskuju ka teiste riikide kuninglikele õukondadele. Mõni päev pärast Stockholmi suursündmust teatas seelikukütist Monaco vürst oma kihlusest endast 20 aastat noorema Charlene Wittstockiga.

2005. aastal, pärast oma isa surma Monaco vürstiriigi valitsejaks saanud Albert II  (täisnimega Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi) sündis 14. märtsil 1958 ning oli prints Rainier III ja kuulsa näitlejatari Grace Kelly ainus poeg. Albertil on kaks õde, printsessid Caroline ja Stephanie.

Prints oli väga õpihimuline ja lõpetas kooli kiitusega. Ülikoolis läbis ta väga erinevaid kursuseid alates filosoofiast ja lõpetades majandusega, aga viis oma õpingud lõpule hoopis politoloogia kraadiga. Hiljem sai Albert audoktoriks filosoofias ja auprofessoriks rahvusvahelistes suhetes, samuti on teda tunnustatud mitmete tähtsate preemiatega.

Armastus spordi vastu

Albert on kogu oma elu olnud tihedalt seotud spordiga. Nooremas eas tegeles ta krossijooksu, odaviske, käsipalli, judo, ujumise, tennise, sõudmise, purjetamise, suusatamise ja vehklemisega.

Lisaks lõi just tema 1986. aastal Monaco rahvusliku bobikelgu tiimi, millega osales järjestikku viitel taliolümpiamängudel aastatel 1988–2002. Meedia sõnul ei soovinud Albert võistluste ajal mitte mingisugust printsile omast erilist kohtlemist, vaid elas koos teiste sportlastega tema jaoks harjumatult kasinates tingimustes. Samuti on mees Monaco jalgpallimeeskonna patroon.

Viis aastat tagasi Monaco valitsejaks saanud Albert jätkas oma eelkäijatele omast poliitikat ja soovis maailma tähelepanu pöörata keskkonnakaitsele. Järgides oma vaarisa Albert I eeskuju, reisis vastne riigipea Norra saarele Spitsbergenile liustikke külastama ja ühines ka Arktika ekspeditsiooniga. Selle raske reisiga sai Albert maailma esimeseks põhjapoolusel käinud kroonitud peaks.

Samal aastal lõi vürst omanimelise fondi, mis toetab eri kliima-, energia- ja puhta joogivee programme üle kogu maailma. Eelmisel aastal käis Albert kolmenädalasel Antarktika ekspeditsioonil, et juhtida tähelepanu kliima soojenemisele. Peale keskkonna tunneb vürst muret ka kultuuri pärast. Seetõttu on Albert pärast ema surma loodud teatri- ja filmiartiste toetava printsess Grace’i fondi aseesimees.

Vürsti üllaid projekte on varjutanud suur huvi tema eraelu vastu. Aastaid on meedia arvustanud Alberti poissmehestaatust ja kuigi teda on nähtud koos nii tuntud modellide kui ka näitlejannadega, on palju kuulujutte liikunud tema seksuaalse orientatsiooni kohta.

Et sellist laimujuttu kummutada, tunnistas mees pärast Monaco valitsejaks saamist ja pikaleveninud kohtuprotsesse, et tal on abieluväliselt kaheaastane poeg stjuardess Nicole Costega, ning aasta hiljem nõustus mees väitega, et tal on 1992. aastal sündinud tütar romantilisest suhtest Ameerika teenijanna Tamara Rotologa.

Kauaoodatud pulmakellad

Tollal ei soovinud prints veel abieluranda sõuda. Aga nüüd, neli aastat hiljem, on Albert kihlunud oma pikaajalise sõbranna, endise Lõuna-Aafrika ujuja Charlene Wittstockiga. Kuigi kihlatud kohtusid juba kümme aastat tagasi, kui Charlene Monacos ujumisvõistlustel käis, on paarike tihedamalt suhelnud 2006. aastast, kui neid esimest korda avalikkuse ees koos taliolümpiamängude avamisel nähti.

Charlene Lynette Wittstock on Zimbabwest pärit ja olümpiamängudel Lõuna-Aafrikat esindanud endine tippujujast pikakasvuline kaunitar, kes varem on töötanud kooliõpetajana. Peigmehe sõnul on tema kihlatu väga siiras ja tundlik inimene, kes hindab sporti ja soovib eriti keskenduda lapsi puudutavatele probleemidele.

Vürst Albert käitus abieluettepanekut tehes väga härrasmehelikult ja helistas kõigepealt naise isale Michaelile, et tulevaselt äialt õnnistus saada. Michael kirjeldas intervjuus printsi kui «toredat kutti» ning ütles, et nende perekond on kihluse pärast väga põnevil.

«Ma tean, et Monaco rahvas on juba kaua seda hetke oodanud,» kommenteeris 52-aastane prints oma aastaid kestnud poissmehepõlve lõppu. Samuti soovib Albert, et Monaco võtab oma uue tulevase printsessi lahkelt vastu.

«Ma loodan, et Charlene, kes armastab ja tunneb Monacot juba väga hästi, suudab täielikult meie riiki integreeruda ning ka oma kultuuriga Monacot rikastada,» ütles vürst meediale. Viimane paistab Wittstocki igatahes armastavat ja juba võrreldakse uut printsessi Alberti ema Grace Kellyga.

Grimaldide needus

Monaco rahvas on järgmisel aastal peetavate pulmade pärast aegsasti pisut ärevil ja skeptikud spekuleerivad abielu püsimajäämise üle. Nimelt näib Monaco vürstikoda painavat justkui «Grimaldide needus», mistõttu pole jäänud Monaco kroonitud peade abielud kauaks kestma.

Needus sai legendi järgi alguse juba 13. sajandil, kui prints Rainier I väidetavalt vägistas ühe tüdruku, kes hiljem kättemaksuks nõiaks hakkas. 1982. aastal tabas Grimaldi perekonda järjekordne löök, kui printsess Grace Kelly autoõnnetuses hukkus.

2005. aastal suri ka tema mees, prints Rainier III. Ent seegi ei olnud  viimane õnnetu abielu Monaco vürstiperes. Printsess Stephanie lahutas oma mehest, kuna too pettis naist ühe modelliga. Samuti ei ole Stephanie ülejäänud suhted kauaks püsima jäänud.

Ka Alberti teise õe, printsess Caroline’i noorelt sõlmitud abielu lõppes lahutusega. Mõni aasta hiljem suri tema hingesugulane ja suur armastus kiirpaadiõnnetuses. Samuti on lahkheliderohke printsessi viimane abielu.

Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi

Sündis 14. märtsil 1958

1976 – lõpetas kiitusega keskkooli Lycée Albert I

1977-1981 – õppis Amhersti kolledžis Massachusettsis USAs

1983–1985 – võttis osa kommunikatsiooni, ärijuhtimise ja turunduse alastelt kursustelt USAs ja Euroopas

1996 – valiti filosoofia audoktoriks Maynoothi ülikoolis Iirimaal; USA Spordiakadeemia autasustas Kotka auhinnaga

2000 – kuulutati rahvusvaheliste õpingute auprofessoriks Texase Tarrant County kolledžis

12.07.2005 – krooniti Monaco vürstiks

2006 – osales Arktika ekspeditsioonil

2009 – autasustati Teddy Roosevelti medaliga USA Kongressis ja Roger Revelle’i auhinnaga keskkonnakaitse eest California ülikoolis; osales Antarktika ekspeditsioonil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles