Iraani printsessi pärandus läheb kolmele abiorganisatsioonile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Soraya 1986. aastal Pariisis.
Printsess Soraya 1986. aastal Pariisis. Foto: SCANPIX

Kölni kohus otsustas täna, et 2001. aastal surnud Iraani printsessi Soraya Esfandiary Bakhtiary 4,5 miljoni euro suurune pärandus läheb jagamisele kolme Prantsuse heategevusorganisatsiooni vahel.

Rohkem kui kümne aasta eest Pariisis hinge heitnud printsess oli 1950ndail abielus omaaegse Pärsia šahhi Mohammed Reza Pahlaviga.

Printsessi 1991. aastast pärineva testamendi kohaselt tuleb tema juveelid ja Pariisi korteri sisu panna oksjonile ja jagada kolme heategevusorganisatsiooni vahel juhul, kui tema Kölnis elav vend peaks surema järeltulijateta.

Kohus otsustas, et ei ole leidnud vastust küsimusele, kas vaid nädal aega pärast printsessi surnud vennal, kes polnud abielus, võis olla ebaseaduslikke lapsi. Samuti lisasid kohtunikud, et kuna Soraya võttis 2000. aastal Saksa kodakondsuse, tuleks tema pärandit jagada vastavalt Saksa seadustele, mille kohaselt pole ebaseaduslikel lastel eeliseid heategevusorganisatsioonide eest.

Iraani aadliku ja Moskvas sündinud sakslanna tütrest Soraya abiellus Iraani šahhi Mohammed Reza Pahlaviga 1951. aasta veebruaris. Londonis ja Šveitsis hariduse saanud naisel oli toona vanust vaid 18 aastat. Seitse aastat hiljem paar lahutas, sest selgus, et Soraya on viljatu.

Väidetavalt eelnesid lahutusele pikad kõnelused võimaluse üle, et šahh võiks võtta endale teise naise, kes sünnitab pärija. Katoliku usku Soraya aga keeldus seda abielu pühadusele viidates aktsepteerimast. Sestap ei jäänudki šahhil muud võimalust kui teha 1958. aastal pisarsilmil teatavaks lahutusotsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles