Kelam: Iraak vajab uut rahvusliku ühtsuse valitsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi armee vabatahtlikud.
Iraagi armee vabatahtlikud. Foto: SCANPIX

Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsiooni esindaja Tunne Kelami hinnangul vajab Iraak rahvusliku ühtsuse valitsust, et saada üle viimaste aastate suurimast kriisist.

«Võti kriisi ületamiseks on vastvalitud Iraagi parlamendi käes,» vahendas ERP pressiteenistus BNS-ile Kelami sõnu. «Praegu on võimalus moodustada uus rahvusliku ühtsuse valitsus, mis ulataks lepitava käe mõõdukaile sunni juhtidele ja kurdidele. Euroopa Liit peaks kõigi vahenditega mõjustama Iraagi poliitilisi jõude, et see eesmärk realiseerida.»

Euroopa Parlamendi saadikud on ülimalt mures Iraagis toimuva üle. Kolmapäeva pärastlõunal Euroopa Liidu Nõukogu eesistuja Itaalia esindajaga toimunud arutelu keskendus terroristide ja sunni mässuliste tekitatud ohtlikule sisekriisile Iraagis.

Kelami sõnul seisab Iraak silmitsi eksistentsiaalse probleemiga - ohus on riigi  territoriaalne terviklikkus. «Kuidas on võimalik, et terroristlikud rühmitused suutsid mõne nädala jooksul võtta riigi suures osas kontrolli alla?» küsis Kelam, kelle sõnul vastutab olukorra eest ka Iraagi valitsus, mis ei ole viimaste aastate jooksul suutnud luua võrdsel alusel Iraagi ühiskonna kõiki sektoreid hõlmavat koalitsiooni.

Kelami  hinnangul on  peaminister Al-Maliki valitsus  peamiselt Iraanile tuginedes koondanud võimu järjest enam šiiitliku enamuse kätte, tõrjudes kõrvale mõõdukad sunniidid ning kurdid. Selline poliitika on nõrgestanud otsustavalt valitsuse toetust riigi põhjaosas ning kahandanud kohalike elanike valmidust osutada terroristidele vastupanu.

Kelam kutsus Euroopa Komisjoni üles suunama kriisikoldesse rohkem humanitaarabi kui äsja otsustatud 12 miljonit ning eriti toetama kurdi ametkondi, kelle õlgadele on langenud valdav osa viimase aja sisepagulasist.  

Kelam juhtis ka tähelepanu asjaolule, et viimase üheksa aasta jooksul on kristlaste hulk Iraagis vähenenud tagakiusamise tõttu 1,2 miljonilt pisut enam kui 300000-le.

Euroopa Parlamendi ühisresolutsioon Iraagi olukorrast, mille kooskõlastamise läbirääkimistel esindas ERP fraktsiooni Tunne Kelam, võetakse vastu neljapäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles