Venemaa duumasaadik tahab tsaariaegset lippu tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollane kahe peaga kotka ja allutatud alade vappidega lipp oli Vene tsaaririigis kasutusel 1858 – 1917
Kollane kahe peaga kotka ja allutatud alade vappidega lipp oli Vene tsaaririigis kasutusel 1858 – 1917 Foto: Wikipedia.org

Uuditekanal Rossiija Today ja väljaanne Izvestija edastasid, et kui ühe duumasaadiku ettepanek läbi läheb ja see seadusemuudatusega kinnitatakse, siis võib Venemaa saada uue lipu.

Venemaa liberaaldemokraatliku partei esindaja duumas Mihhail Dektjarov tegi ettepaneku vahetada praegune Venemaa sini-puna-valge lipp välja tsaari-Venemaa musta-kollase lipu vastu.

Sellel lipul on lisaks Venemaa vapile ka Vene impeeriumisse kuulunud alade vapid.

Tsaari-Venemaa koosseisu kuulusid lisaks Venemaa aladele ka Baltimaad, osa Poolast, Soome ja Kesk-Aasia riike.

See samm nõuab aga Venemaa lipuseaduse muudatust.

Dektjarovi sõnul on tagasi minemine tsaariaegse lipu juurde praeguses poliitilises olukorras sobiv samm, sest Venemaa on saanud tagasi oma iidse ala Krimmi.

«Vana lipu tagasitulek sümboliseeriks Venemaa uuesti suurriigiks saamist ja see aitaks samas kaasa rahvusliku eneseteadvuse tõusule,» selgitas saadik.

Dektjarov kritiseeris, et praegune trikoloor võeti president Boris Jeltsini ajal kasutusele «meelesegaduses» ning rahvas ei saanud selle suhtes oma arvamust avaldada.

Seadusemuudatus ja lipu vahetamine võib Venemaale minna maksma 15,5 miljonit rubla.

Venemaa liberaaldemokraatlikut parteid tuntakse ka kui skandaalse rahvasaadiku Vladimir Žirinosvki parteina.

Kollane kahe peaga kotka ja allutatud alade vappidega lipp oli Vene tsaaririigis kasutusel 1858 – 1917.

1700 – 1858 oli mitteametlikuks lipuks praegu Venemaal kasutusel olev trikoloor, mille tsaar Peeter I võttis Hollandi eeskujul esmalt laevastikulipuna kasutusele.

1700 – 1858 oli ametlikuks lipuks kollane lipp tsaari vapiga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles