Ametnik: Iisraeli jalaväe sisenemine Gazasse on väga tõenäoline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli armee sõdurid.
Iisraeli armee sõdurid. Foto: SCANPIX

Üle nädala kestnud raketitule peatamiseks võib Iisraeli sõjavägi Gazasse ka jalaväega sekkuda, sõnas Iisraeli militaarametnik.

«Nad tunnevad, et suudavad veel vastu pidada ja neil pole midagi kaota. See võib tähendada, et nad suudavad veel kaua jätkata,» vahendas Washington Post endise luureohvitseri Miri Eiseni sõnu.

Selline seis paneb surve Iisraelile, kes on küll õhurünnakutega sadu palestiinlasi tapnud ja taristut hävitanud, kuid mille tulemusel pole vähenenud Hamasi raketituli. Samuti kritiseerivad inimõiguslased, et Iisraeli rünnakud on sõjakuritegu, ning vanast liitlasest Egiptusest pole rahuläbirääkimistel eriti kasu olnud.

Kõik see on militaar- ja poliitikaringkondades viinud diskussiooni täieliku sõjalise sekkumiseni, mis hõlmaks endas nn «boots on the ground» lahendust ehk jalaväe kasutamist.

«Kui sa tahad terrorismiga efektiivselt võidelda, vajad mehi lahinguväljal,» sõnas Tel Avivis Iisraeli sõjaväe kõrge esindaja.

Isoleeritud Hamas

Kui Iisrael soovitas õhurünnakute eel gazalastel oma kodudest lahkuda, siis Hamas on kutsunud vastupidist tegema. Evakueerijaid küll ei peatatud, ent neid ka ei aidatud, kutsudes neid okupeerijate käsutäitjateks.

«Mis on siis päris probleem? Kas see, et Hamas ütleb inimestele «jääge koju» või see, et Iisrael ähvardab neid tappa, kui nad seda teevadki?» küsis Hamasi poliitiline juht Mushir al-Masri.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu sõnul on selline suhtumine küüniline: «Kui me kasutame raketikaitset oma elanike kaitseks, siis Hamas kasutab oma elanikke rakettide kaitseks.»

Hamas on seni väitnud, et kui Iisraeli väed tõesti tungivad Gazasse, on Hamasil eelis, sest õhurünnakud peatuksid ja juudiriigi sõjaväelased oleksid tule all. Endine kultuuriminister Ibrahim Ibarsh aga oma rahvuskaaslase entusiasmi ei jaga, viidates asjaolule, et Hamasi relvastus on piiratud ja varustamisteed suletud.

Julgustust ei paku ka asjaolu, et ülejäänu Araabia maailm pole Palestiina kaitseks eriti jõuliselt välja astunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles