USA oli keelanud oma lennufirmadel Krimmi ületamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi lennukid Kuala Lumpuris.
Malaysia Airlinesi lennukid Kuala Lumpuris. Foto: SCANPIX

Venemaa agressioon Ukrainas on tunnistatud ohuks tsiviillennukitele juba kuid tagasi.

USA Föderaalne Lennundusamet (FAA) keelas aprillis Ühendriikide lennufirmadel ära üle Krimmi lendamise. Tõsi, toonase keelu põhjuseks polnud mitte niivõrd sõjalise tegevuse kartus, kuivõrd mured lennujuhtimise toimimise pärast, sest Venemaa ja Ukraina vahel oli muuseas ka vaidlus, kumb riik kontrollib Simferoopoli piirkonna õhuruumi.

Rahvusvaheline Tsiviillennunduse Organisatsioon, mis on ÜRO all, andis 3. aprillil soovituse kõigile maailma lennufirmadele sellesama vaidluse pärast Krimmi kandist ülelendamist vältida.

«Lisaks püsivad teravana poliitilised ja sõjalised pinged Ukraina ja Vene Föderatsiooni vahel ning ühe riigi lennujuhtide käskude järgimine võib viia selleni, et tsiviillennukit peetakse ekslikult ohuks ning nad tulistatakse alla või võetakse mingil muul moel teise riigi õhutõrje sihtmärgiks,» märkis FAA.

Ida-Ukraina, kus täna kaotas elu 295 Malaysian Airlinesi reisilennuki pardal olnud inimest selle piirangu alla samas ei läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles