Separatistide liider andis postitustega alust kahtlustustele

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuõnnetuses hukkunu surnukeha on kaetud kilega. Keegi on sellele leinamärgiks asetanud roosiõie.
Lennuõnnetuses hukkunu surnukeha on kaetud kilega. Keegi on sellele leinamärgiks asetanud roosiõie. Foto: Reuters/ScanPix

Üleeile pärastlõunal joviaalselt Ukraina sõjaväelennuki allatulistamise kohta suhtlusportaali postitades ning pärast Malaisia reisilennuki kadumise uudistesse jõudmist sama postitust eemaldades tekitas Donetski separatistide liider Igor Girkin, rahvapärase nimega Strel­kov, esimese anomaalia, millele venelaste osaluse kahtlustajad osutasid.

Nagu märkis ajaleht Christian Science Monitor, näitab Strelkovi muutlikku postitusmeelt näiteks internetiarhiive hoidev veebileht The Wayback Machine (WM). See mittetulunduslik sait tegeleb veebilehtede sisu muutmise salvestamisega. Üks sinna arhiivi jäänud lehekülgedest oli ka Strelkovi konto Venemaa populaarseimas suhtlusportaalis VKontakte, mis on põhimõtteliselt venekeelne Facebook.

Kell 17.22 (Eesti ja Ukraina aja järgi) seisis Strelkovi kontol värske postitus: «Torezi lähedal tõmbasime just maha lennuki, An-26. See lebab kusagil Progressi kaevanduses. Me oleme hoiatanud oma õhuruumis lendamise eest. Meil on kinnitav video. Lind kukkus prügiauku. Elamupiirkonnad pihta ei saanud. Tsiviilisikud viga ei saanud.»

Ka kell 17.49 on Strelkovi konto arhiveeritud samasuguse sõnumiga. Kell 18.10 on lisandunud postitus: «Donetski Rahvavabariigi juhtkond eitab igasugust seotust Malaysia Airlinesi Boeing 777 allakukkumisega Donetski lähistel.

Interfaxi teavitas [Donetski] Vabariigi julgeolekunõukogu liige Sergei Kavtanadze. Tema sõnul pole omakaitseüksuste käsutuses relvastust, mis suudaks tabada 10 000 meetri kõrgusel olevat lennukit. Donetski Rahvavabariigi käsutuses oleva mobiilse Zenit raketikompleksi maksimaalne löögiulatus on 3000 meetrit.»

Kell 18.56 arhiveeritud versioonil Strelkovi kontost on kadunud teade An-26 allatulistamisest.

Selle asemele on lisatud uus väide: «Donetski Rahvavabariigi peaminister Aleksander Borodai kinnitas ametlikult fakti reisilennuki allakukkumisest Toreza lähedal. Õnnetuspaigal teeb tööd Donetski Rahvavabariigi peaprokuratuur. Donetski Rahvavabariik on huvitatud selle intsidendi objektiivsest uurimisest ja valmis lubama õnnetuspaigale rahvusvahelised uurijad.»

Postitus läheb edasi süüdistusega: «Aleksander Borodai usub, et see on Ukraina pistrike provokatsioon. Donetski Rahvavabariigil pole õhutõrjerelvi, mis suudaksid tabada tüüpilisel lennukõrgusel lendavaid lennukeid. Meie õhutõrjerelvade lagi on 2,5 km. Reisilennuki lennukõrgus on tunduvalt kõrgemal. Ukraina teatas juba 14. juulil, et paneb oma õhutõrje lahingvalmidusse.»

Üsna kiirelt veebis levima hakanud kahtlustele, mida tekitas Strelkovi kadunud uhkustamine An-26 allatulistamisega, andis hoogu kustutustöö, mida Ukraina riigi vastu võitlevad vene separatistid asusid tegema mujalgi sotsiaalmeedias.

Nimelt kadusid Donetski «vabariiklaste» Twitteri kontolt nende hiljutised piltidega postitused, milles nad uhkustasid Ukraina sõjaväebaasist Buk-õhutõrjesüsteemi röövimisega. Viimase löögiulatus ulatub kaugelt kõrgemalegi kui need kümme kilomeetrit, mille kõrgusel lendas traagilise lõpu leidnud Malaysia Airlinesi lend.

Mitmete riikide liidrid ei näinud eile erilist vaeva varjamaks, et peavad pehmelt öeldes vähemalt osaliselt süüdlaseks Venemaad.

Näiteks Saksa liidukantsler Angela Merkel märkis, et Venemaa peab tunnistama oma süüd lennukatastroofis. Ta kutsus Moskvat üles võtma vastutust Ukrainas toimuva eest, eriti selle valguses, et üle Vene piiri valgub Ukraina venemeelsete kontrolli all olevatele aladele tanke ja relvi.

«Lennuki alla tulistanud tuleb tuua kohtu ette, selleks läheb vaja rahvusvahelist uuri­mist,» lausus Merkel. «On tõsi, et separatistid on hambuni relvastatud, ning on tõendeid, et osa sellest relvastusest on tulnud Venemaalt.»

USA president Barack Obama ütles pressi ette astudes, et Malaisia reisilennuki allatulistamine oli äratus neile Euroo­pa riikidele, kes siiani Venemaa-vastaste sanktsioonide karmistamises tagasi hoidsid. «Asitõendid näitavad, et lennuk tulistati alla maa-õhk-tüüpi raketiga, mis lasti Ukrainas välja piirkonnast, mida kontrollivad Venemaad toetavad separatistid,» sõnas ta.

«Keegi ei saa eitada tõde, mida näitavad need kohutavad pildid, mida me kõik oleme näinud. Maailma silmad on Ida-Ukrainal ja me seisame selle eest, et tõde tuleks avalikuks,» lubas Obama.

Ühendriikide suursaadik Samantha Power nõudis ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralisel istungil katastroofi põhjustanud inimeste kohtu ette toomist. «Neile ei tohi varjupaika pakkuda ükski ÜRO liikmesriik,» tegi ta selge vihje Venemaale.

Power märkis ka, et separatistid poleks suutnud kõrgel liikunud reisilennukit kõrvalise abita alla tuua. Uudistevõrgu AFP väitel kahtlustab Washington, et venelased võisid anda separatistidele ka otsest tehnilist abi nende rakettidega toimetamisel. «Separatistide grupp ei suuda alla tulistada sõjaväe transpordilennukeid või, nagu nad väidavad, hävitajaid keeruka varustuse ja keeruka väljaõppeta, ning see tuleb Venemaalt,» lausus Power.

Holland on siiani olnud üks Venemaa sanktsioneerimise osas pigem tagasihoidlikumat joont pooldavaid riike. Amsterdamist Kuala Lumpuri poole startinud Malaisia reisilennuki hukk üleeile õhtul Ukraina põldudel oli hollandlaste ajaloo suuruselt teine lennukatastroof.

Viimastel andmetel 189 kodanikku kaotanud Hollandi peaminister Mark Rutte tõotas eile, et juhul kui see lennuk kukkus alla rünnaku tagajärjel, ei puhka ta enne, kui selle eest vastutavad inimesed on kätte saadud. «Kui peaks selguma, et see oli rünnak, hoolitsen ma isiklikult selle eest, et kurjategijad toodaks kohtu ette,» lubas ta. «Me võlgneme selle ohvritele ja nende peredele.»

Venemaa president Vladimir Putin teatas eile, et võttis ühendust Ukraina kolleegi Petro Porošenkoga. «Ja ma loodan, et ta suudab pakkuda kogu Ukraina rahvale, kõigile inimestele, kus iganes nad ei elaks, viisi, kuidas sündmused viiksid lõpliku, täieliku ja pikaajalise rahuni sel maal,» vahendas tema sõnu AFP.

Eile teatas ootamatult ameti mahapanekust nn Donetski vabariigi «ülemnõukogu» esimees Deniss Pušilin. Erinevate meediakanalite teatel suundus Pušilin otse Moskvasse, tema Ida-Ukrainast lahkumise põhjused jäid selgusetuks.


Vastukajad

The Guardian

• Mõrv taevas: rakett hävitas lennuki ja tappis 295 inimest

• Venemeelseid mässulisi süüdistatakse lennuki allatulistamises Ukraina kohal

Eile reisijatenimekirju vaadates nägime kolme reisija nime juures suurt I-d. Nagu me nüüd teame, tähendab «I» imikut …

USA suursaadik ÜRO juures Samantha Power

Daily Mail

• Te maksate selle eest kallilt

• 295 hukkunut – kuni kümme britti – allatulistatud liinilennukis

• Süüdistatakse Ukraina mässulisi

• USA ütleb, et kui Putin on sellega seotud, siis …

Küsimus on, kust said nad nii keeruka õhutõrjesüsteemi? [---] See tragöödia olnuks olemata, kui Venemaa ei toetaks terroriste.

Ukraina suursaadik ÜRO juures Juri Sergejev

The Sun

• Putini rakett

• Lend MH17 tulistati alla

• 295 hukkunu hulgas on vähemalt kuus britti

• Ukraina mässulisi relvastab Moskva

• Venemaa juht seisab silmitsi maailma vihaga
Kiiev teatas täna õhuruumi täielikust sulgemisest. Miks ei oleks võinud seda teha varem, mitte oodates sadade ohvrite tulekut?

Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin

De Volkskrant

• «Üks jubedamaid lennuõnnetusi Hollandi ajaloos» (peaminister Rutte)

• Mässuliste juht Strelkov: «Tulis­tasime just alla An-26»
Praeguse seisuga paistab see pigem kuritegu kui õnnetus.

Austraalia peaminister Tony Abbott

The Independent

• Taevast alla lastud

• Malaysia Airlinesi lennuk lasti alla, hukkus 295 pardal olnut. Venemeelseid mässulisi kahtlustatakse raketirünnakus. Surnukehad on pillutatud üle põldude Donetskist idas.
Kui peaks selguma, et see oli rünnak, hoolitsen isiklikult selle eest, et ründajate üle mõistetaks õigust.

Hollandi peaminister Mark Rutte

Belfast Telegraph

• Massimõrv 10 000 meetri kõrgusel

• Rakett tabas liinilennukit ja tappis 295 inimest

• Rünnakus süüdistatakse Vene mässulisi

• On teatatud kuue briti surmast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles