Malaysia Airlinesi lennu MH17 seotud vandenõuteooriad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina päästetöötajad Ida-Ukrainas Hrabovo lähistel õnnetuspaigas
Ukraina päästetöötajad Ida-Ukrainas Hrabovo lähistel õnnetuspaigas Foto: SCANPIX

Pärast möödunud nädala neljapäeva Ida-Ukrainas Malaysia Airlinesi lennukiga Boeing777 aset leidnud katastroofi tekkisid meedias ja sotsiaalmeedias kohe vandenõuteooriad.

Enamik neist on paranoilised spekulatsioonid, kuid neid ei saa enne ümber lükata, kui on teada, mida sisaldavad alla kukkunud lennuku mustad kastid ehk lennuandmete salvesti, edastab news.com.au.

Kuus lennuga MH17 seotud vandenõuteooriat:

See oli HIV/aidsiga seotud paljastuse varjamine – üsna varsti pärast katastroofi ilmnes, et õnnetuslennuki pardal olid üsna palju mainekaid aidsiuurijaid, kes suundusid Austraaliasse konverentsile. Ühe teooria järgi taheti need pardal olnud hävitada, kuna nad oleks konverentsil paljastunud, et HI-viirus on laboratooriumis loodud ja sealt välja lastud. Rõhutati, et 16 aastat tagasi hukkus WHO ekspert ja aidsi patsientide eest võidelnud Jonathan Mann samuti lennukatastroofis, mille asjaolud on seni hämarad.

Katse alustada Kolmandat maailmasõda – USA luure andmetel tulistasid Malaisia reisilennuki alla Ida-Ukraina venemeelsed separatistid kasutades selleks Venemaalt saadud BUK õhutõrjesüsteemi.

Enne seda ilmus meediasse kommentaar, mis viitas, et Venemaal oli plaanis provotseerida ning panna NATO tegutsema.

«Varsti peab NATO tegutsema, sest lennukitäis süütuid eurooplasi hukub,» olevat edastatud.

Vladimir Putini salamõrvakatse – Venemaa uudisteagentuur Interfax väitis, et Venemaa president oli oma presidendilennuki pardal, mis sõitis samas õhukoridoris samal ajal kui Malaysia Airlinesi õnnetuslennuk. Putini lennuk olevat üsna sarnane Malaisa lennukiga.

Selle väite lükkasid Vene võimud ümber kinnitades, et Putini lennuk ei ole alates Ida-Ukraina konflikti lahvatamisest Ukraina kohal lennanud.

Lennukit ei tulistatud alla, vaid see pandi plahvatama maapinnal – Youtube`is populaarne vandenõuteoreetik DAHB0077 arvab, et lennukit ei tulistatud alla, vaid see suunati kõrvalisse paika ning pandi maapinnal plahvatama. See oleks olnud Venemaale ettekääne invasiooniks Ukrainasse.

Blogija sõnul annab selleks kahtlust videolõik, mis näitab lennuki maapinnal, mitte õhus plahvatamist. See jäi kohalike tehtud amatöörvideole.

Lennu MH17 teinud lennuk oli tegelikult lennu MH370 kadunuks jäänud lennuk – Malaysia Airlinesi õnnetustega lõppenud lennud tehti lennukiga Boeing 777.

«Tegemist võis olla Boeing 777, mis jäi kadunuks lennul MH370 selle aasta märtsis. Miks pidi lennuk õhku lastama? Et alustada sõda,» teatas foorum Above Top Secret.

Paljud pardal olnud olid enne surnud, kui lennuk õhku tõusis – selle kummalise teooria käis välja Ida-Ukraina venemeelne separatistide liider.

Mässulisi toetava lehekülje Russkaja Vesna andmetel ütles Igor Girkin, et õnnetuskohas oli laipu, mis ei olnud «värsked». Neilt oli verd võetud ning nende lagunemisaste oli juba üsna suur.

Need teooriad ei näita, mis tegelikult lennuga MH17 juhtus. Rahvusvaheline üldsus ootab vastuseid ja lennunduseksperdid loovad need leida.

Malaysia Airlinesi lend MH17 Amsterdamist Kuala Lumpurisse kukkus alla 17. juulil Ukraina-Venemaa piiri juures. Elu kaotasid kõik 298 pardal olnut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles