Hollandi vanemate kiri Putinile: koletis, sa lõhkusid meie elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdami Schpholi lennujaama hukkunute mälestuseks toodud lilled, küünlad ja fotod
Amsterdami Schpholi lennujaama hukkunute mälestuseks toodud lilled, küünlad ja fotod Foto: SCANPIX

Malaysia Airlinesi lennukatastroofis lapsed kaotanud Hollandi vanemad kirjutasid avaliku kirja Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Silene Frederiksz palub, et Ida-Ukraina separatistid kohtleks inimjäänuseid austusega, edastab theaustralian.com.au.

Hans de Borst aga lisas: «Koletis Putin, sa lõhkusid meie elu».

193 hollandlasest hukkunu vanemad ja pereliikmed on veendunud, et lennuki allakukkumisel olid mängus Venemaa võimud.

Silene Frederiksz ja ta abikaasa Robbert Frederiksz kaotasid lennuõnnetuses oma 23-aastase poja Bryce´i ning viimase tüdruksõbra, 20-aastase Daisy Oehlersi.

Vanematel on siiani surnukehade asukoht teadmata ning ka see, kuidas inimjäänuseid koheldakse.

Frederikszid panid poja ta ta kallima pildi Amsterdamis Schipholi lennujaamas Malaysia Airlinesi õnnetuslennukis hukkunute auks tehtud memoriaalile. Seal on sadade inimeste toodud fotosid, lilli ja küünlaid.

Hollandlaste arvates on õnnetuses süüdi Ida-Ukraina separatiste relvastav Venemaa ja ka selle riigi president Vladimir Putin.

«See on minu poeg ja tema kallim. Nad oli 23- ja 20-aastased. Nad on kuskil seal põllul. Tahame nende surnukehi, et nad korralikult maha matta. Hr. Putin, palume teid, et te me laste jäänused tagasi annaksite,» sõnasid vanemad.

Hollandlanna sõnul ei taha ta ette kujutada, mida separatistid võivad nende surnukehadega teha. Võimalik, et isegi rüvetada.

Hollandlaste sõnul oli nende jaoks väga šokeeriv, et kohe pärast õnnetust hakati marodeerima ning surnute isiklikke asju varastama.

Nad lisasid, et lennuõnnetus on osa kellegi suurest poliitilisest mängust, milles tuuakse ohvriteks süütuid inimesi.

Hans de Borst kaotas oma ainsa lapse, 17-aastase Elsemiek de Borsti. Tüdruk oli koos emaga suundumas Malaisiasse puhkusele.

De Borst kirjutas Punile: «Hr. Putin. «Palju tänu» teile ja Ida-Ukraina separatistidele, kes mõrvasid mu ainsa lapse, tütar Elsemieki».

Ta lisas, et tütar oli vaid 17-aastane, õppis Haagis Segreboeki kolledžis ning lendas Malaisiasse puhkusele. Elsemiek õppis hästi ning ta oleks järgmisel aastal kooli lõpetanud. Ta tahtis minna Delfti ülikooli inseneriks õppima.

«Härrad riigijuhid, te vist lisate ta uhkelt oma tapetute nimekirja. «Tänan» veelkord. Elsemieki isa Hans Breast Koletisele – sa hävitasid meie elu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles