Soome politsei Facebooki vägistamiskirjutis tekitas hämmeldust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: AFP / Scanpix

Soome politsei avaldas Facebookis vägistamisteemalise kirjutise, mis tekitas hämmeldust.

Nime «Pasila uurijad» kasutanud kirjutasid Facebookis juhtumitest, kus mälukaotuseni pidutsenud paljastavad intiimseid seiku oma voodielu kohta, edastab Helsingin Sanomat.

Kirjutise alguses oli, et nüüdsel ajal julgetakse vägistamistest politseile teatada, kuid samas rõhutatakse, et on ka palju neid teateid, mis on tehtud kättemaksuks.

««Mulle tundub, et mind uimastati ja siis vägistati,» on tavaline teade. Veretest aga ei näita narkootikume ning tihti kasutatakse sõnu «võib-olla», «võimalik» ja «arvan». Vägistamistest teatakse sageli pärast pidutsemist ja võõraga voodisse jõudmist,» seisab kirjutises.

Politsei rõhutas, et vägistamise kohta tuleb teada anda, kuid valeteadete edastamine on kuritegu.

Soome politsei andmetel on pealinnas Helsingis sel aastal teatatud juba 309 vägistamisest. Neist kaks kolmandikku on olnud sellised, milles kuritegu ei leitud või vägistamisest teatanu võttis oma sõnad tagasi.

Politsei avameelne vägistamisteemaline kirjutis tekitas diskussiooni ja sai palju vastukaja.

Osa arvamust avaldanuid on seisukohal, et politsei liiga optimistlik toon ja värvikas sõnavalik ei ole asjakohane.

Lugejad on arvamusel, et politsei tekst on mõnevõrra hukkamõistev. Samuti tõstatati küsimus, kuidas vägistamisest teatanud võimalikku ohvrit politsei poolt koheldakse.

«Politsei mainib vägistamisega seoses alkoholi tarbimist ning vägistamisohvriteks võivadki sattuda need, kes on joobes. Kas selle tõttu koheldakse neid erinevalt?» küsisid artiklit lugenud.

Oli ka neid, kes arvasid, et politsei ületas selle sotsiaalmeedia kirjutisega oma võimupiire.

Teisalt leidus ka neid, kellel politsei kirjutis meeldis. Nad tõdesid, et politseinikud on oma ala professionaalid, kes suudavad teha vahet õige ja vale kuriteoteate vahel ning reageerida sellele vastavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles