Helsingi politsei: enamik vägistamisest teatajaid esitavad valeväiteid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Andres Teiss / Postimees

Helsingi politseijaoskond on põhjustanud tulise debati sotsiaalmeedias pärast seda, kui väitis, et mõned vägistamisohvrid ei ole oma tegutsemist põhjalikult läbi mõelnud.

Politsei on märganud vägistamistest teatanud inimeste kasvu numbrites – ainuüksi Helsingis on tänavu avaldusi esitatud 309 korral, kirjutab YLE Uudised.

Neist 225 avalduse osas on algatatud uurimine, kellest tervelt kaks kolmandik on loobunud edasistest sammudest. Politseijaoskonna Facebooki lehekülg maalis vägistamisohvrite väidetest värvika pildi.

««Mul on tunne nagu mind oleks narkootikume täis topitud ja siis vägistatud», on üks levinumaid kaebusi,» kirjutati originaalpostituses Helsingi politseijaoskonna ametlikul Facebooki lehel. «Narkootikume tihti ei avastata veretesti tulemusel ja selgitused juhtunu kohta ohvrilt kõlavad sageli segamini sõnadega «võib-olla» ja «ma arvan, et...». Avalduse esitanud väidetavad ohvrid on sageli tunnistanud ka seda, et pruukisid alkoholi, kuid «ei läheks iialgi sellise inimesega voodisse, kui oleks kaine».

Postitus pani sotsiaalmeedias tööle protestitormi.

Postitusele järgnes kolmapäeval ka teine sissekanne, mis algas sõnadega «uimastatud inimese vägistamine on kuritegu», tuues välja, et igast vägistamisjuhtumist tuleb teada anda.

Ka see postitus rääkis kaebajate valeväidetest ning et selline teguviis on kriminaalkorras karistatav, kuid ei märkinud täpsemalt, kui palju inimesi politseijaoskonda valeväidetega tulevad.

Politsei selgitusel taheti jõuda sihtgrupini ning kasutati selleks kõnepruuki, mis inimesi kõnetaks. Politsei vabandas kellegi võimaliku solvamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles