Ukraina armee peab terroristidega ägedaid lahinguid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina armee sõdur Luhanski oblastis Metallisti külas.
Ukraina armee sõdur Luhanski oblastis Metallisti külas. Foto: SCANPIX

Malaisia lennuki alla laskmisest saadik on lahingud separatistidega olnud veelgi ägedamad ning Ukraina armee on surunud separatistid eelkõige nende kahte peamisesse kantsi – Luganski ja Donetski linnadesse ning nende ümbrusesse. Seal on separatistidel olnud aga aega kaitset üles ehitada.

Ukraina terroritõrjeoperatsioon on sõjaväe teatel olnud viimastel päevadel edukas – täna võeti tagasi Donetskist 44 kilomeetri kaugusel asuvasse Gorlivka.

Ukraina ajalehe UNIAN teatel kinnitas terroritõrjeoperatsiooni esindaja, et Gorlika vabastamine tähendab sissepääsu avamist separatistide käes olevasse Donetskisse liikumiseks.

Reutersi teatel kostsid täna lasud ja plahvatused ka Donetskis, kust Ukraina väed üritavad venemeelseid separatiste välja ajada. 

Kohalike elanike sõnul oli öö vastu tänast kohutav. «Ma ärkasin kell 3 öösel plahvatuste peale. Seinad värisesid,» kirjeldas linna lõunaosas elav Marina. «Tulistamine käis üle terve linna. Ja see jätkub. Võib-olla on praegu natuke vaiksemaks jäänud, aga see on ümberringi.»

Kohalike ametnike teatel on kahjustada saanud mitmed hooned, üks neist tulekahjus, ning vigastada sai üks kohalik elanik.

Sõjaväe teatel on nad järjest lähemal terroristide täielikule sissepiiramisele, ent edu on tulnud kalli hinnaga. Aprillis alanud terroritõrjeoperatsiooni käigus on hukkunud sadu tsiviiliisikuid ja sõdureid. 

Ainuüksi sel nädalal on hukkunud kümneid inimesi ning Ukraina kaotas ka kaks sõjalennukit – nüüdseks on konflikti algusest saadik alla tulistatud juba 20 lennukit. Lisaks on raskesti kannatada saanud konfliktipiirkonna infrastruktuur ja hooned.

Separatistid kontrollivad endiselt ka Luganski oblastis ka vähemalt üht strateegiliselt olulist piiriületuskohta, mida kasutatakse Kiievi ja lääne luureallikate andmetel relvade ja lisavägede toomiseks Venemaalt.

Valitsusväed jätkasid ka separatistide tugipunktide tulistamist Marinka küla lähistel Donetski edelaservas, ent Ukraina positsioonidelt tulistatud Grad raketid ei ole kuigi paljusid sihtmärke tabanud. Selle asemel on kahjustada saanud kohalike elanike kodud ning 12. juulil hukkus seal Kyiv Posti teatel vähemalt neli tsiviilisikut.

Samas õnnestus sõjaväel tagasi võtta nii Netailove, Pervomaiske kui Karlivka, kus asub strateegilise tähtsusega sild. Samuti on liigutud lõuna poolt Amvorsivka lähistele Snižne suunas, et hoida endi käes piiriületuspunkti, millest separatistid pidevalt läbi tungida üritavad.

Just seal on aset leidnud viimaste nädalate vihaseimad lahingud, kus lendavad pidevalt kuulid ja kuulda on Grad-raketiheitjate pauke, mille järel tõuseb kuskilt jälle must suitsupilv. Ukraina õhujõud korraldasid kuni 23. juulili separatistide positsioonidele ka mitmeid õhurünnakuid. Siis aga lasid separatistide raketid alla kaks Ukraina Su-25 hävitajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles