New York Times kutsub seadustama marihuaanat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaim.
Kanepitaim. Foto: SCANPIX

USA mõjukas päevaleht New York Times nõudis oma juhtkirjas marihuaana seadustamist Ühendriikides, nimetades kanepisõltuvust väiksemaks alhoholi ja tubaka omast.

New York Times võrdles praegust föderaalset marihuaanaseadust 1920.-30. aastatel kehtinud alkoholi keeluseadusega.

«Ühendriikidel võttis 13 aastat aega mõistusele tulla ja keeluseadus lõpetada,» kirjutas leht. «Kolmteist aastat, kus inimesed jätkasid joomist, muidu seaduskuulekatest kodanikest said kurjategijad ning kuritegelikud sündikaadid tekkisid ja õitsesid.»

Marihuaana keelamisest on nüüd kulunud üle 40 aasta ning New York Timesi hinnangul on see põhjustanud ja põhjustab ühiskonnnale palju kahju.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) andmetel vahistati 2012. aastal marihuaana omamise eest 658 000 inimest ehk tunduvalt rohkem kui kokaiini, heroiini ja nende derivaatide eest.

Leht nimetas marihuaanakeeldu rassistlikuks, öeldes, et selle läbi kannatavad eelkõige noored mustanahalised mehed – keeld purustab nende elusid ja loob uue karjääri kurjategijate põlvkonna. Neid kontrollitakse enam ning väikeste koguste kanepiga vahele jäänud saavad siiski kätte nii kogemuse vanglasüsteemis, kui märgi dokumentidesse.

«Föderaalvalitsus peaks marihuaanakeelu tühistama,» nõuab New York Times. Toetades küll marihuaanamüügi keeldu alla 21-aastastele, kirjutab leht, et tervetele täiskasvanutele marihuaana mõõdukas tarvitamine endast riski ei kujuta.

Marihuaanat saab meelelahutuseks osta kahes USA osariigis – Washingtonis ja Colorados. Meditsiinilisel otstarbel saab seda teha 23 osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles