Gaza vaherahu kukkus läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza
Gaza Foto: AFP

Iisraeli relvajõud ja islamistlik rühmitus Hamas jätkasid pühapäeval sõdimist hoolimata püüdlustest kehtestada Gaza sektoris vaherahu.

Gazat kontrolliv Hamas soostus pühapäeval Iisraeli 24-tunnise vaherahupakkumisega, mille oli esmalt tagasi lükanud.

Pühapäeval jätkasid Hamasi äärmuslased rakettide tulistamist Iisraeli lõunaossa ja juudiriigi relvajõud jätkasid rünnakut Gazas. Vaenupooled süüdistasid teineteist relvarahu rikkumises.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles USA telekanalitele, et Hamas rikub relvarahu, mille see ise oli mõni tund varem välja kuulutanud. Netanyahu sõnul peab Iisrael seetõttu operatsiooni Gaza tsoonis jätkama.

Hamasi sõnul pidanuks vaherahu algama kell 14.00 (Eesti aeg sama) ja kestma moslemite paastukuu ramadaani lõppu tähistava Eid al-Fitri festivali alguseni tuleva nädala alguses.

Rahvusvahelised diplomaadid olid lootnud, et vaenutegevuse katkemist laupäeval õnnestub pikendada kestvamaks relvarahuks.

Hamasi-Iisraeli pea kolmenädalases relvakonfliktis on hukkunud üle 1030 palestiinlase ning 43 Iisraeli sõdurit ja kolm tsiviilisikut. Iisrael alustas 17. juulil maismaapealetungi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles