Vene propaganda Lätis püsib keelu kiuste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalik Ida-Ukraina separatistide tegevuse ja sündmuste üheselt ja kuritahtlikult venemeelne kajastus on toonud Läti ringhäälingunõukogule mitu uuritavat juhtumit.
Võimalik Ida-Ukraina separatistide tegevuse ja sündmuste üheselt ja kuritahtlikult venemeelne kajastus on toonud Läti ringhäälingunõukogule mitu uuritavat juhtumit. Foto: Reuters/ScanPix

Lõunanaabrite juures käib mitu uurimist, kus Vene tele- ja raadiokanaleid kahtlustatakse Ukraina sündmuste erapoolikus kajastamises.

Kolmekuine telekanali RTR Rossija edastamise keeld, mille kehtestas Läti rahvuslik raadio- ja telenõukogu, on nüüd läbi. Vaatajad saavad seda kanalit taas näha. Nõukogu hinnangul oli nende otsus õige. Selle kasulikkuse kohta leidub aga erinevaid hinnanguid.

Pervõi Baltiiski Kanali (PBK) kümnendal korrusel asuva stuudio aknast avaneb imeline vaade. Otse all voolab Daugava jõgi, mille taga näeb Riia südalinna majade ja tänavatega panoraami.

Kui astuda lifti ja sõita seitse korrust allapoole, satub Läti rahvustelevisiooni uudistestuudiosse. 22-korruseline maja Zaķusala saarel keset Daugava jõge kuulub Läti rahvustelevisioonile. Et hoone on nende oma vajadusteks liiga suur, on hulk ruume teistele ettevõtetele välja üüritud, rentnike seas on ka PBK.

Paradoksaalselt läheb sel «väikesel üürnikul» paremini kui «suurel majaperemehel». Vaatajaarvude poolest on PBK Läti Televisioonist ees olnud aastaid. Kevadel jõudis PBK uue rekordini, tõustes Läti vaadatuimaks telekanaliks. Meediaeksperdid peavad selle edu põhjuseks raadio- ja telenõukogu otsust.

Kolmekuine edastamiskeeld kehtestati RTR Rossijale seoses sellega, et nende Ukraina sündmuste kajastus rikkus mitmeid Läti elektroonilist meediat puudutavate seaduste paragrahve.

«Nad edastavad sõjapropagandat,» põhjendas nõukogu juht Ainars Dimants otsust selle langetamise ajal.

Varem RTR Rossijat jälginud publik hakkas pärast oma lemmikkanali keelamist otsima alternatiive ning leidis asendust teistes vene kanalites, ennekõike PBKs.

Mida arvab PBK uudisteprodutsent keelust ning miks ähvardab telekanalit sulgemisoht, loe esmaspäevasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles