Fidel Castro hoiatas telepöördumises tuumasõja ohu eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba endine liider Fidel Castro teleekraanil.
Kuuba endine liider Fidel Castro teleekraanil. Foto: SCANPIX

Pool sajandit Kuubat juhtinud kommunistliku revolutsiooni elav legend Fidel Castro hoiatas harvas telepöördumises tuumasõja ohu eest.

Tund aega kestnud saates «Mesa Redonda» (eesti keeles ümarlaud) arutles augustis 84-aastaseks saav Castro nii Lähis-Ida kui ka Põhja-Koread puudutavate probleemide üle, vahendas AFP.

Lääneriikide uudisteagentuuride teatel oli poliitikasaade varem salvestatud nagu ka kaks varasemat Fideli teleesinemist 2007. aasta juunis ja septembris. Viimati nähti Castrot teleekraanil mullu augustis.

Castro süüdistas esmalt Ühendriike märtsi lõpus müstilise plahvatuse järel Kollasel merel uppunud Lõuna-Korea sõjalaevaga Cheonan aset leidnud intsidendis, kuid seejärel viitas ka Põhja-Korea süüle. Mais avalikusatud rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Ka leidis Castro, et Ühendriikide ja Iisraeli juhitav vastasseis vastuolulist tuumaprogrammi arendava Iraaniga võib viia tuumasõjani. «Ma usun, et sõjaoht on oluliselt kasvanud. Nad mängivad tulega,» hoitas Castro Reutersi vahendusel.

Castro kirjutab Kuuba riiklikele väljaannetele regulaarselt arvamuslugusid, milles ta on samuti ennustanud lähitulevikus tuumasõja suurt tõenäosust, kui USA ja Iraani konflikt seoses islamivabariigi tuumaprogrammiga ei vaibu. Sisepoliitilistel teemadel pole Castro aga sõna võtnud.

Castro valitses Kuubat 49 aastat, enne kui ta 2006. aastal ajutiselt võimu üle andis ja kaks aastat hiljem lõplikult ametist loobus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles