Bolotnajal protestinuid ähvardab kuni 4-aastane vangistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogunemine Bolotnaja väljakul 6. mail 2012.
Rahvakogunemine Bolotnaja väljakul 6. mail 2012. Foto: SCANPIX

Venemaa riiklik süüdistaja palus neljapäeval Moskva Zamoskvoretski kohtus nelja kaebealuse Bolotnaja süüasjas süüdimõistmist ning nende karistamist kuni nelja-aastase vabadusekaotusega.

Kaebealuste pingis istuvad Aleksei Gaskarov, Aleksandra Margolina, Ilja Guštšin ja Jelana Kohtareva. Neid süüdistatakse massirahutustes osalemises 6. mail 2012. aastal Moskvas Bolotnaja väljakul ja võimuesindajate suhtes vägivalla tarvitamises

Kohtareva tunnistas oma süüd täielikult, Gaskarov osaliselt, kuid Margolin ja Guštšin keeldusid süüd omaks võtmast.

Nõndanimetatud Bolotnaja protsesside käigus on esitatatud süüdistus 32 inimesele, kellest 11 on süüdi mõistetud.

25. juulil mõistis Moskva linnakohus opositsionäärid Sergei Udaltsovi ja Leonid Razvozžajevi süüdi massirahutuste korraldamises 6. mail 2012. aastal Moskvas Bolotnaja väljakul ning määras neile 4,5 aasta pikkuse vangistuse.

Vene võimud on alates 2012. aastast piiranud kogunemisvabadust ja valitsusväliste organisatsioonide tegevust. Tuntuim opositsioonitegelane Aleksei Navalnõi on koduarestis. President Putin allkirjastas hiljuti seadusemuudatused, millega sanktsioneerimata protestid ja meeleavaldused on karistusseadustikus samaväärsed massirahutuste õhutamisega.

«Meeleavalduste, rahvakogunemiste, protestimarsside ja pikettide korraldamist sätestava korra korduv rikkumine on nüüdsest karistusseadustiku kohaselt õigusrikkumine,» teatas Kreml oma võrgulehel.

«Isikud, kes organiseerivad või osalevad aktiivselt enam kui kahel sanktsioneerimata kogunemisel või protestiaktsioonil kuue kuu jooksul, võidakse võtta nüüdsest vastutusele ja neid ootab kuni viieaastane vangistus või kuni miljoni rubla (21 000 eurot) suurune rahatrahv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles