Äge torm hävitas Amazonases pool miljardit puud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonase vihmamets.
Amazonase vihmamets. Foto: SCANPIX

Amazonase vihmametsa 2005. aastal laastanud võimsas tormis hävis umbes 500 miljonit puud, selgub värskest uuringust, mis näitab, kuidas kliimamuutus maailma metsi mõjutab.

New Orleansi Tulane’i ülikooli teadlaste sõnul hävis piirkonda 2005. aasta jaanuaris räsinud tormis 441-663 miljonit puud. Numbrid põhinevad satelliitandmetel, kohapealsetel vaatlustel ja arvutimudelitel, vahendas Reuters.

Laastamistöö on siiski võrdväärne vaid umbes 30 protsendiga inimtegevuslikust raiest, mis Brasiilias Amazonase osariigi pealinna Manausi ümbruses tol aastal ette võeti.

Uurimuse kaasautori Jeff Chambersi sõnul peeti seni puude massilise hävingu peamiseks põhjuseks ulatuslikku põuda, mis vihmametsi viie aasta eest tabas. Nüüd selgus, et süüdlaseks oli torm.

Teadlaste sõnul toob globaalne soojenemine tõenäoliselt kaasa üha enam intensiivsemaid torme ning seepärast peab aktiivsemalt uurima tugevate tuulte mõju maailma metsadele.

Chambers ütles, et praegu ei tea keegi isegi seda, milline murdosa Amazonase puudest igal aastal tormide tõttu hävib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles