Jaapan ärritas Hiinat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Jaapani otsus anda nimi viiele vaidlusaluse Ida-Hiina mere saarele ei muuda fakti, et saared kuuluvad Hiinale, teatas Hiina riiklik meedia.

Jaapan teatas üleeile, et saartele nime andmine on osa sammudest oma piirialade kaitsmisel. Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua nimetas otsust aga farsiks, märkides, et saartel on juba Hiina nimed.

«Jaapan võib uskuda, et nendele saarekestele nime andmine näitab nende suveräänsust, kuid tuleb meelde tuletada, et nendel saarekestel on juba Hiina nimi,» märgiti kommentaaris.

Hiina välisministeerium nimetas Tokyo otsust ebaseaduslikuks ja valeks, lisades, et see ei muuda fakti, et saared kuuluvad Hiinale. «Hiina seisab resoluutselt vastu Jaapani sammudele, mis rikuvad Hiina suveräänseid õigusi,» ütles ministeeriumi esindaja Qin Gang.

Riigid tülitsevad Ida-Hiina meres asuvate ja tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyuna tuntud saarte üle. Jaapani kontrolli all olevaid saari peab endale kuuluvaks ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid ärritas Tokyo otsus 2012. aastal saared ära osta ning Hiina vastas sellele mullu õhutõrjetsooni kehtestamisega.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda ning kehtestas mullu novembris saarte kohal ka õhukaitsetsooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles