NATO vaeb artikkel viiele keskenduvate staapide rajamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Philip Breedlove.
Kindral Philip Breedlove. Foto: SCANPIX

NATO Euroopa vägede juhataja kindral Philip Breedlove märkis intervjuus Türgi väljaannetele, et allianss vaeb praegu võimalust teha mõnele oma staabile ülesandeks alliansi alusleppe kollektiivkaitset lubavale artikkel viiele keskendumine.

«Mulle tundub, et praegu on liitlased nõus, et meil on olemas vajaminev väestruktuur. Me peame seda lihtsalt kohandama. Üle 12 aasta oleme pidanud edukalt sõda Afganistanis. Me keskendusime mässutõrjele. Nüüd, kui missioon [Afganistanis] muutub Resolute Support’iks, on aeg, et olemasolev väestruktuur hakkaks väljaõpet tegema rohkem artikkel viie tüüpi kaitsemissioonideks,» rääkis Breedlove telekanalile CNNTürk ja ajalehele Hürriyet intervjuus, mille andis, kui külastas Gazientepis baseeruvaid USA sõdureid.

Breedlove lisas, et NATO sõjaline tiib koostab praegu laialdast meetmete paketti selleks, et vastata Venemaalt lähtuvale ohule.

«Praegu teevad meie kiirreageerimisjõud täpselt seda, mida me neilt palume, ja nad teevad seda väga hästi,» jätkas Breedlove. «Kuid uus oht, mida me Venemaalt näeme, nõuab, et me tõstaksime nende reageerimiskiirust.»

Breedlove’i sõnul tahaksid nad teha mõnele oma staabile ülesandeks just artikkel viiele keskendumise. Tema hinnangul võiks olla vaja sellist väejuhatust alliansi põhja-, kesk- ja lõunaosas. «Kuid kõige tähtsam on, et me otsime viise, kuidas panna NATO kiiremini reageerima kriisidele nagu Krimm, Ukraina jne,» lisas ta.

Nagu Türgi leht kirjutab, ei välista NATO allikad ühe artikkel viiega tegeleva piirkondliku staabi rajamist nende riiki, kuid kõige aktiivsemalt teeb lobitööd sellel rindel juhtriigiks saamise nimel Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles