Lõuna-Sudaanis peab vaherahu saabuma nädalaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani Rahva vabastusarmee võitleja.
Lõuna-Sudaani Rahva vabastusarmee võitleja. Foto: SCANPIX

Eelmise aasta lõpust riiki räsinud kodusõda peab 10. augustiks kulmineeruma vaherahuga, nõudis läbirääkimisi vahendav regionaalblokk IGAD. Vaherahu tingimuseks on ka üleminekuvalitsuse moodustamine.

Viimane läbirääkimistevoor juunis vajalikke tulemusi ei andnud: president Salva Kiir ja opositsiooni juhtiv Riek Machar piirdusid toona vaid üksteise süüdistamisega. Nii USA kui Euroopa Liit on osapooli sanktsioonidega karistanud ning IGAD on lubanud veelgi tõsisemaid meetmeid, kui kokkuleppele ei jõuta.

«Praegune voor peab tulemusteni jõudma, sõjategevus peab lõppema. Need, kes tahavad sõjategevust jätkata, võetakse vastutusele,» lubas läbirääkimiste juht Seyoum Mesfin.

Kodusõjas on hukkunud mitu tuhat inimest ja üle pooleteise miljoni on olnud sunnitud oma kodudest põgenema. Abiorganisatsioonide hoiatusel ootab praeguse olukorra jätkudes riiki ees näljahäda.

Alates jaanuarist on rikutud juba kolme relvarahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles