Timtšenko jätkab Putini Ukraina-poliitika toetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini lähikondlane Gennadi Timtšenko oli üks esimesi oligarhe, kes sanktsioone tunda sai.
Vladimir Putini lähikondlane Gennadi Timtšenko oli üks esimesi oligarhe, kes sanktsioone tunda sai. Foto: SCANPIX

USA sanktsioonide läbi kannatada saanud Vene miljardär Gennadi Timtšenko ütles täna, et ei tema ega teised ärimehed hakka Washingtoni survel president Vladimir Putinit oma Ukraina-poliitikat muutma keelitama.

Timtšenko ütles usutluses uudisteagentuurile Itar-Tass, et musta nimekirja sattumine on mõistagi ebameeldiv, aga sellest hoolimata toetab ta täielikult Venemaa «suveräänset» poliitikat.

Ta vastas eitavalt küsimusele, kas sanktsioonisurve võiks sundida teda ja teisi ärimehi lõpuks siiski Putini juurde minema ja teda oma Ukraina-poliitikat leevendama paluma.

«Vladimir Vladimirovitš [Putin] lähtub igas olukorras Venemaa huvidest,» ütles Timtšenko. «Siin kompromissi olla ei saa. Meil ei tuleks pähegi seda arutada.»

Viimasel ajal tulnud teated osutavad, et Vene ärikogukond on USA ja Euroopa Liidu sanktsioonidest ja täiendavate meetmete ähvardusest kohutatud, sest need on kiirendanud kapitali väljavoolu ja andnud tõuke majanduslanguseks.

«Ma ei kannata, ehkki teatud ebamugavus muidugi on,» ütles Timtšenko, kes ise on Soome kodanik, kuid on nüüd Venemaale tagasi kolinud ega reisi kuigi sageli, kuna kardab «USA julgeolekuteenistuste provokatsioone».

USA rahandusministeeriumi andmetel kuulub Timtšenko Putini «siseringi» ning tema tegevus «energiasektoris on Putiniga otseselt seotud». Väidetavalt olevat Vene presidendil juurdepääs Timtšenko äriimpeeriumi rahadele.

Ärimees ei soovinud oma sõprusest Putiniga lähemalt rääkida, aga tunnistas, et tema koer Romi on pärit Putini armsa labradori Connie esimesest pesakonnast.

Forbesi andmetel on Timtšenko Venemaal rikkuselt kuues, aprilli seisuga oli tal vara üle 11 miljardi euro.

Timtšenko hiiglasliku ärikonglomeraadi tegevus ulatub torujuhtmete ehitamisest ja gaasitranspordist teedeehituseni. Opositsiooni sõnul on ta saanud valitsushankeid võites väga rikkalikke tellimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles