Putin vahendab sel nädalal Mägi-Karabahhi kriisikõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin võõrustab sel nädalal Armeenia presidenti Serž Sargsjani ja Aserbaidžaani riigipead Ilham Alijevit, et pidada kriisikõnelusi Mägi-Karabahhi ümber taaspuhkenud kokkupõrgete üle, teatas Moskva esmaspäeval.

Kahe aastakümne ohvriterohkeim vaenutegevus on nõudnud Mägi-Karabahhi konfliktipiirkonnas viimastel päevadel vähemalt 18 inimelu.

Vene välisministri Sergei Lavrovi sõnul kohtub Putin esmalt eraldi Alijevi ja Sargsjaniga ning kutsub seejärel Sotšis kokku kolmepoolse kohtumise.

Lavrov ütles riiklikule uudisteagentuurile ITAR-TASS, et kohtumised peetakse «nädala lõpul».

«Kohtumise korraldamise viisi määravad riigijuhid. Mõlemad osapooled käsitlevad konflikti emotsionaalselt,» ütles ta.

Aserbaidžaani kaitseministeeriumi teatel sai nädalavahetusel lahingutes surma 13 sõjaväelast, Mägi-Karabahhi relvajõud teatasid viie sõduri langemisest.

Mägi-Karabahh on armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Vaherahuni jõuti 1994. aastal, kuid lõplikku relvarahu pole läbirääkimistest hoolimata tänini sõlmitud. Mägi-Karabahhi vabariiki ei ole tunnustanud ükski riik, ka mitte Armeenia.

Armeenia teatas esmaspäeval, et lahvatanud kokkupõrked ei vii tõenäoliselt piirkonnas ulatusliku vaenutegevuseni. «Olukord eesliinil on pingeline. Ei ole kahtlust, et meie naabrid võivad iga hetk korraldada provokatsiooni, mis võib viia sõjani,» ütles Armeenia kaitseminister Sejran Ohanjan. «Ent praegu anname me endast kõik, et pingeid vähendada.»

OSCE asutas 1992. aastal konfliktile rahumeelse lahenduse leidmiseks Minski grupi. Selle kaaseesistujateks on USA, Venemaa ja Prantsusmaa.

Aserbaidžaan on ähvardanud Mägi-Karabahhi endaga jõuga taasliita, kui läbirääkimistel tulemuseni ei jõuta. Venemaa liitlane Armeenia on lubanud mis tahes enklaavi vastu suunatud sõjategevusele «reageerida».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles