CNN tõstis Eesti positiivselt esile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutute telklinnak Haiti pealinnas Port-au-Prince'is.
Kodutute telklinnak Haiti pealinnas Port-au-Prince'is. Foto: Reuters / Scanpix

Kuus kuud tagasi raputas Haitit ülivõimas maavärin, misjärel lubasid mitmed riigid kriisipiirkonda rahaliselt toetada, kuid CNNi uurimus leidis, et oma sõna on pidanud vähesed – positiivsete riikide seas on aga ka Eesti.

Riigid lubasid Haiti toetuseks annetada 5,3 miljardit dollarit, kuid seni on üle antud vaid kaks protsenti sellest summast, kirjutas CNN.

Raha on üle kandnud vaid neli riiki: Eesti, Brasiilia, Norra ja Austraalia.

Välisminister Urmas Paet ütles Postimees.ee’le, et eelarveaasta on veel pooleli ja mõnel riigil võivad raha eraldamise toimingud kauem aega võtta.

Paet avaldas lootust, et laekuva abiraha hulk kasvab kiiresti ja sellele peaks kindlust andma fakt, et seni kohale jõudnud raha on Haiti abi kasutamist kontrollinud ekspertide kinnituste kohaselt kasutatud hästi ja sihipäraselt.

«Suurem osa inimestest elab jätkuvalt telklinnakutes ja seetõttu on abi andmise kiirus väga oluline, eriti arvestades eelolevat orkaanidehooaega,» rõhutas Paet samas. «Mida rutem inimesed saavad uue kodu ja oma eluga edasi minna, seda odavam on see kokkuvõttes ka rahvusvahelisele üldsusele.»

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimees.ee’le, et Eesti on Haiti toetuseks eraldanud kokku 6 841 309 krooni.

Humanitaarabi moodustab sellest summast 5 667 309 miljonit krooni. Humanitaarabist 2,5 miljonit krooni annetas Eesti Rahvusvahelise Punase Risti ja Punase Poolkuu Seltside Föderatsiooni kaudu.

Ülejäänud humanitaarabi summad kulusid Eesti päästemeeskonna liikmete Haitile lähetamiseks.

Pikaajaliseks riigi ülesehitamiseks on Eesti annetanud 100 000 dollarit (1 174 000 krooni) Maailmapanga hallatava mitmepoolse doonorite usaldusfondi ja ÜRO lastefondi UNICEF kaudu.

CNN tõstab esile, et USA lubas toetuseks 1,15 miljardit dollarit, kuid pole midagi üle kandnud. Venetsueela lubas aga 1,32 miljardit ja nemadki pole raha üle andnud – küll aga vähendasid nad Haiti võlga.

Endine USA president Bill Clinton, kes Haiti teemaga tegeleb, lubas, et ta hakkab riike survestama, et nood oma lubadused täidaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles