USAl võib olla toimiv ebola seerum

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kent Brantly ja ta abikaasa Amber
Kent Brantly ja ta abikaasa Amber Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrikas levib juba mõnda aega surmaga lõppev ebola, kuid USAl võib olla selle viiruse raviks seerum olemas.

Möödunud laupäeval levisid maailma meedias fotod, millel on näha USA arsti ja humanitaartöötajat Kent Brantleyt, kes oli nakatunud ebola viirusega, oma jalgadel Atlantas kiirabist välja astumas, kirjutab iltasanomat.fi.

Möödunud nädala neljapäeval arvas Libeerias ebola saanud Brantley, et ta sureb ning helistas abikaasale ja jättis temaga hüvasti.

Brantley ja veel teine USA humanitaartöötaja Lääne-Aafrikas Nancy Writebol arvatakse olevat paranenud USAs välja töötatud seerumi abil.

Meditsiiniallikate andmetel paranes Brantley nende silme all pärast seerumi saamist. Ka Writebol on hakanud taastuma.

USA meedia andmetel töötati ebola raviseerum välja San Diego farmaatsiafirmas Mapp Biopharmaceuticals. Enne nüüdset inimravi oli seda katsetatud vaid kaheksal inimahvil.

Brantley ja Writebol olid seega esimesed, kes said ZMapp nimelist ravimit.

CNN andmetel anti ahvidele seda 48 tunni jooksul pärast nende ebolasse nakatamist. Brantley sai seda alles siis kui ta oli haige olnud üheksa päeva.

Brantley ja Writebol olid arstidena teadlikud uue ravimi riskidest. Samas teadsid ka nad seda, et ebolast tavaliselt ei paraneta. See viirus tapab 60 protsendilise tõenäosusega. Osa ebola tüvesid tapab isegi 90 protsendilise tõenäosusega.

Mapp Biopharamceuticalil on praegu olemas vaid paar annust ebola seerumit.

Lääne-Aafrikas Sierra Leones, Libeerias, Guineas ja Nigeerias hakkas ebola levima selle aasta veebruaris.

Seistel andmetel on haigusesse surnud ligi 900 inimest. WHO sõnul on tegemist seni kõige laiaulatuslikuma ebola epideemiaga.

Meedias levisid juba mõnda aega jutud, et USA väikesed farmaatsiafirmad tegelevad ebola raviseerumi väljatöötamisega. Sellele viitavat ka börsiandmed, kuna nende firmade aktsiad on tõusuteel.

Ebola viirus on palavikuga kulgev raske infektsioonhaigus.

Ebola levib viirusega nakatunud vere, kehavedelike, elundite ja ka süstalde kaudu.

Ebola viirusnakkus põhjustab immuunsuskadu ning lõppeb enamasti surmaga.

Ebola viirusega nakatunu on nakkusohtlik ka pärast surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles