Video: Jaapanis mälestatakse Hiroshima tuumarünnaku ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanis mälestatakse täna aatomipommi ohvreid, kuna möödub 69 aastat Hiroshima tuumakatastroofist, vahendas Reutersi video.

Ameerika Ühendriikide B-29 sõjalennuk Enola Gay viskas pommi linnale kell 8.15 aastal 1945. Täna samal ajal toimus Jaapanis ühe minuti pikkune leinaseisak ja kajas rahukell.

Jaapani peaminister Shinzo Abe meenutas kogu maailmale, et riik on ainsana kogenud tuumarünnakut, mis oli suunatud tsiviilelanike vastu.

«Meie, jaapanlased, oleme läbi ajaloo sõja ajal toimunud tuumarünnaku ainsad ohvreid ja seega on meil kohustus aidata kaasa maailma tuumarelvavabaks muutmisele,» rääkis ta.     

1945. aasta lõpuks oli tuumapomm, mille hüüdnimeks oli «Väike poiss», nõudnud ligi 140 000 inimelu. Ohvrite täpset arvu ei teata, kuna kümned tuhanded inimesed surid hiljem radiatsiooni põhjustatud tervisehädadesse. Tollal elas Hiroshimas 350 000 inimest.

Kolm päeva hiljem ehk 9. augustil viskasid Ameerika Ühendriigid tuumapommi Lõuna-Jaapanis asuvale Nagasakile. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles