Austraallaste hüljatud beebiga paljastus julm äri

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioloogiliste vanemate poolt puude pärast Taisse maha jäetud Gammy ja tema surrogaatema Pattaramon Chanbua haiglas.
Bioloogiliste vanemate poolt puude pärast Taisse maha jäetud Gammy ja tema surrogaatema Pattaramon Chanbua haiglas. Foto: AFP/SCANPIX

Austraalia immigratsiooniminister nimetas välismaalaste puudega lapse endale võtnud tailannat pühakuks.

Tailanna Pattaramon Chanbua lootis austraalia paarile surro­gaatemaks hakates, et saab selle eest teenitud rahaga pakkuda omaenese lastele paremat elu. Pärast sünnitust jäi aga tema kasvatada blond laps, kelle austraallastest geneetilised vanemad puude tõttu haiglasse maha jätsid.

21-aastase Pattaramoni bioloogilistel lastel on vanust vastavalt kuus ja kolm aastat. Nüüd sirgub peres ka 7-kuune Downi sündroomiga Gammy. Poisi terve kaksikõe võtsid vanemad – kellelt tulid lastele elu andnud seemne- ja munarakud – endale.

Pattaramon kohtus austraallastega üksnes pärast laste sündi haiglas.

Surrogaatema jutu järgi  väitsid nad, et on puudega lapse kojuviimiseks liiga vanad. Tailanna sõnul ei vaadanud lapse isa – 50ndates mees – haiglasse tüdrukut ära andma tulles Gammyle isegi otsa.

«Mul oli poisist kahju. See on täiskasvanute süü. Miks ta peab midagi sellist kannatama, kui see pole tema süü?» kirjeldas Pattaramon oma tundeid.

Sellest ajast ongi Pattaramon austraallaste last kasvatanud. «Ma armastan teda. Ta oli minu kõhus üheksa kuud. Ta on nagu mu oma laps. Ma armastan teda nagu enda oma. Ma kohtlen teda nagu oma teisi lapsi,» rääkis ta Austraalia telekanalile ABC.

Surrogaatemaks raha pärast

Algse kokkuleppe kohaselt lubas Bangkokis tegutsev surrogaatemade vahendamise agentuur Pattaramonile austraalia paari lapse kandmise eest 300 000 bahti (6950 eurot). «Vaesuse ja võlgade pärast ning raha pärast, mis oli minu jaoks suur summa,» põhjendas ta pakkumise vastuvõtmist, «mõtlesin, et selle rahaga saame harida minu lapsi, maksta meie võla, aidata oma ema ning meile jääb ka pisut raha, et alustada oma müügiäriga.»

Et Gammyl on Downi sündroomi tõttu ka operatsiooni nõudev südamepuue, on surrogaatemadus Pattaramoni perele toonud hoopiski suurema rahavajaduse.

Pattaramoni väitel sai vahendusagentuur analüüsidega sellest, et ühel kaksikutest on Downi sündroom, teada neljandal või viiendal raseduskuul. Alles seitsmendal raseduskuul rääkis  arst ühe kaksiku puudest surrogaatemale ja soovitas tal too laps aborteerida. Väidetavalt tuli soov austraallastest bioloogilistelt vanematelt.

«Ma lihtsalt nutsin, sest nad olid nagu mu oma lapsed. Me elasime koos iga päev. Ma tundsin nende liigutusi. Neil on kehad. Nende südamed juba lõid. Nad olid juba lapsed,» kirjeldas Pattaramon. Abort on Tais ka lubatud vaid juhul, kui ohus on ema tervis või on rasedus tekkinud vägistamise tulemusel. Lisaks on see vastuolus riigis valdavalt levinud budismi põhimõtetega.

Gammy tragöödia jõudis kogu maailma uudistesse tänu Austraalia heategevusveebile Hope for Gammy, kes asus puudega lapse ja tema tai vanemate aitamiseks raha koguma. Organisatsiooni esialgne eesmärk saada kokku 25 000 USA dollarit ületati kiirelt, nii mõnigi annetaja tunnistas, et tema kaastunnet poisi vastu suurendas kodus kasvav Downi sündroomiga laps.

Organisatsiooni Children First Foundation esindaja Moira Kelly sõnul on Gammy juhtum isegi selgem kui tavaliselt nende abiga Austraaliasse ravile toodavate laste oma, sest lapse bioloogilised vanemad on austraallased.

Tailanna kui pühak

Austraalia immigratsiooniminister Scott Morrison nimetas lapse elu eest mitu korda välja astunud tailannat tõeliseks kangelaseks ja lausa pühakuks. «Uurime põhjalikult, mida me siin teha saame, kuid ma ei tahaks mingeid valelootusi või -ootusi tekitada,» ütles ta. «Me tegeleme millegagi, mis kuulub teise riigi õigusruumi.»

Hiljem andis Morrisoni kabinet välja avalduse, kus märkis, et beebil võib olla õigus Austraalia kodakondsusele. Austraallasena on tal aga ka õigus tasuta meditsiiniteenustele kodumaal. Samas on minister märkinud, et Gammy tailannast ema on öelnud, et tahab lapse Taisse jätta, ja ema soove tuleb austada.

Eilseks oli leitud ka üks Perthis elav abielupaar, keda peetakse Gammy vanemateks. Kui austraalia ajakirjanikud nendega ühendust võtsid, tunnistas paar küll seda, et neil on Tais elava blondi poisiga ühevanune tütar, kelle nad said surrogaatema abiga, kuid eitasid kaksikvenna olemasolu. Samuti lubasid nad abi otsida advokaadilt.

ABC väitel on Bangkokist saamas maailma kehavälise viljastamise pealinn. Nii kehaväline viljastamine kui ka surrogaatema teenus on seal suhteliselt odavad, seadusandlikud piirangud üsna lõdvad. Alles hiljuti oli Tais lubatud soovimatust soost loote abort, mida osa inimõiguslasi nimetas ka soopõhise tapmise alaliigiks.

Pärast Gammy loo levimist tulid kokku Tai meditsiiniametnikud ja andsid teada, et viljastamiste ja surrogaatemaduse ärile tahetakse teha lõpp, sest see on läinud liiga kaugele – soovimata viljastatud munarakke müüakse mustal turul, surrogaatemasid väärkoheldakse ja soovimatuid lapsi jäetakse lihtsalt maha.

Surrogacy Australia presidendi Sam Everinghami sõnul ilmestab see juhtum hästi, et välismaalt surrogaatema otsima minevad inimesed vajavad paremat nõustamist. «Mitte kunagi ei tohiks siirdada rohkem kui üht embrüot, kui ei olda valmis vastu võtma kaksikuid,» märkis ta AFP-le.

Downi sündroom

•    Inimese kõige levinum kromosoomhaigus. Seda põhjustab 95 protsendil juhtudest 21. kromosoomi trisoomia.

•    Tekkepõhjuseks peetakse häiret munaraku või spermatosoidi moodustumisel.

•    See sündroom on keskmiselt ühel vastsündinul 660st.

•    Sellega kaasnev vaimne alaareng võib ulatuda kuni sügava vaimse alaarenguni. Füüsilistest puuetest esineb ligi poolel Downi sündroomiga lastest kaasasündinud südamerike ja/või puusaliigeste arenguhäire, liigeste liigne painduvus. Neil esineb sagedamini kasvajaid, nakkushaigusi, soolesulgust ja teisi haigusi.

Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles