Soome politsei võttis kasutusele õhkrelvad

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei õhkrelvadega mullu detsembris tänavarahutuste ajal. Pilt on illustratiivne.
Türgi politsei õhkrelvadega mullu detsembris tänavarahutuste ajal. Pilt on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Soome politsei testib alates veebruarist oma igapäevatöös õhkrelvi, mida on alates viie kuu jooksul tulnud kasutada neljal korral, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome politsei varustuses olevad õhkrelvad FN 303 on suruõhul töötavad püssid, mida saab kasutada korrarikkuja ohjeldamiseks kuni 70 meetri kauguselt.

FN 303 meenutab oma tööpõhimõttelt paintballi püsse. Õhkrelva spetsiaalne laskemoon ei tekita läbivaid vigastusi, kuid Soome politsei esindaja sõnul on sellega pihta saada palju valusam, kui paintballi värvikuuliga. Relvaga saab lasta ka värvikuule, näiteks vägivaldsete kahtlusaluste märgistamiseks.

Soome politseivalitsuse uurija Jussi Huhtela ütles ajalehele, et alates õhkrelvade kasutuselevõtmisest on politsei pidanud relva kasutama neljal korral, kolm korda Helsingis ja ühe korra Vantaas. Kõigil juhtudel on olnud tegemist alkoholi- või narkojoobes inimestega, kes ähvardasid politseinikke vägivallaga.

«Kahel juhul politseinik lasi vägivallatseja pihta, kahel juhul taltus vägivallatseja relva nähes. Kahel pihtasaanud inimesel tuvastati hiljem sinikad, kuid raskemaid vigastusi neil ei olnud,» lausus ta.

Eesti politseil ei ole praegu kavas selliseid relvi kasutusele võtta.

«Politsei jälgib alternatiivrelvastuse turu arenguid, kuid hetkel sellist tüüpi relvi politsei- ja piirivalveametil soetada kavas ei ole,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles