Stubb: kui Soome ühineb NATOga, ei tee ta seda Venemaa tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb Tallinnas.
Alexander Stubb Tallinnas. Foto: SCANPIX

Kui Soome peaks ühel päeval NATOga ühinema, juhtub see soovist parandada üldist julgeolekukeskkonda ning olla kaasatud otsustusprotsessidesse, ütles peaminister Alexander Stubb Yle-le.

«Kui me peaksime kunagi NATOga ühinema, tuleneks see soovist suurendada meie üldist julgeolekut ja tugevdada «otsustusmusklit». Me ei liituks Venemaa tõttu,» lausus Stubb.

Ühtlasi rõhutas koonderakondlasest peaminister, et Soome on osa Läänest ja kuulub Lääne institutsioonidesse. «Soome ei asu enam hallis alas. NATO liikmesus on nagu liikmesus Euroopa Liidus. Kui me otsustame ühineda, teeme seda pikaks ajaks,» tõdes ta.

Stubbi sõnul peaks valitsus hajutama nende inimeste kartusi, kes näevad Venemaas Soomele ohtu. «Oleme osa millestki laiemast - Euroopa Liidust. Teiseks on meil Venemaaga head kahepoolsed suhted.»

Valitsusjuht on seisukohal, et soomlased peaksid suutma NATO üle arutleda. «See on rahvusvaheline institutsioon, mille liikmete seas on palju arukaid lääneriike.» 

«Lisaks on Soome osalenud koos NATOga mitmel missioonil: Bosnias, Kosovos ja Afganistanis. Puudub vaid liikmesus. See tähendab, et me ei saa luureandmeid ning meil puudub julgeolekugarantii. See on kõik,» sõnas ta.

Stubb avaldas lootust, et Soome ühineb ühel päeval NATOga, kinnitades, et praeguse valitsuse ajal seda ei juhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles