Hiina õigustas tuletornide ehitamist vaidlusalustele saartele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina piirivalvelaev Lõuna-Hiina meres
Hiina piirivalvelaev Lõuna-Hiina meres Foto: HOANG DINH NAM/AFP

Hiina õigustas tuletornide ehitamist Lõuna-Hiina mere vaidlusalustele saartele, nimetades saari enda «põlisterritooriumiteks».

Peking peab peaaegu kogu Lõuna-Hiina merd oma territooriumiks, kuid seda nõudlevad piirkonniti ka Brunei, Filipiinid, Malaisia, Taiwan ja Vietnam. Meri on oluline laevandusmagistraal ja seal arvatakse suuri gaasimaardlaid olevat.

«Hiina on pikka aega ehitanud ja säilitanud tuletorne ja teisi meresõitu abistavaid rajatisi Xisha ja Nansha saarestikel,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying eile ametkonna veebilehele riputatud avalduses.

«See, mida Hiina on teinud, ei kuulu arvustamisele, sest sellega tagatakse vajalikud meetmed ohutuks meresõiduks ning see teenib avalikke huve kooskõlas asjassepuutuvate rahvusvaheliste reeglitega,» ütles Hua.

Diplomaat kordas Pekingi positsiooni, et Xisha ja Nansha saared, mida inglise keeles tuntakse Paraceli ja Spratly saartena, «on Hiina põlisterritooriumid».

Riiklik ajaleht China Daily kirjutas eile, et võimud on välja valinud Paraceli saartele ehitatava viie uue tuletorni asukoha.

Territoriaaltülid Lõuna-Hiina merel on sel aastal pingestunud. Hiina paigutas mais Paraceli saarte lähedale naftapuurtorni, vallandades naaberriigis Vietnamis ägedad Pekingi-vastased rahutused. Ehkki naftapuurtorn on praeguseks vaidlusalustest vetest ära viidud, on pinged endiselt õhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles