New York Times: Gaza abilaeva saatjad on seotud Türgi valitsusega

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mavi Marmara
Mavi Marmara Foto: SCANPIX

Organisatsioon, kes saatis välja Iisraeliga tüli tekitanud abilaeva Mavi Marmara, on lähedastes suhetes Türgi peaministri Õigluse ja Arengu parteiga (AKga) ja aidanud valitsusjuht Recep Tayyip Erdoganil koguda toetust moslemiringkondades, kirjutas ajaleht New York Times.


Üks kõrge Türgi ametnik rääkis lehele anonüümselt, et enne laeva väljasõitu kaalus sellele minekut kümme AK parlamendisaadikut. Koju jääma veenis nad välisministeerium, kes pelgas, et saadikute laeval viibimine võiks olukorda liialt pingestada.

Mavi Marmaral Iisraeli sõduritega kokku põrganud abiorganisatsiooni I.H.H. asedirektor Huseyin Oruc jutustas, et kodumaale naastes tervitasid neid kõrged valitsusametnikud. «Kui me tagasi Türki lendasime, kartsin, et me oleme juhtunu pärast hädas, kuid kui lennukiuks Istanbulis avanes, nägime esimesena pisarates asepeaminister Bulent Arinci,» meenutas ta.

«Meil on hea koostöö härra Erdoganiga,» lisas Oruc. «Kuid ma pole kindel, kas ta on meiega praegu rahul.»

Analüütikute sõnul teeb Erdogan I.H.H.ga koostööd soovist võita olukorras, kus ELiga liitumise perspektiivid on hämarad, rohkem poolehoidu araabiamaailmas. «Kui valitsus tahtnuks, võinuks nad laeva peatada, kuid Gaza-missioon teenis nii I.H.H. kui valitsuse huve, tehes neist kangelased kodus ja araabiamaailmas,» leidis Istanbuli Bahcesehiri ülikooli terrorismiekspert Ercan Citlioglu.

«Kuidas võib niisugune suur riik nagu Türgi, kellel on huvisid neljal kontinendil ning kelle ekspordist ja investeeringutest sõltuv majandus nõuab erilist ettevaatlikkust üle maailma, lasta valitsusvälisel organisatsioonil end sõja lävele tirida?» küsis Hurriyet Daily Newsi kolumnist Semih Idiz. Tema arvates peitub vastus selles, et I.H.H. pole mitte valitsusväline, vaid valitsuse valitsusväline organisatsioon.

Saksamaa teatas sel nädalal, et keelab oma riigis I.H.H. esinduste töö, sest seostab seda terroriorganisatsioon Hamasiga. Saksa siseministri Thomas de Maiziere'i sõnul kuritarvitas I.H.H. annetajate usaldust, läkitades abisummad hoopis terroristidele.

Süddeutsche Zeitung kirjutas, et 2007. aastast on I.H.H. kogunud miljonite eurode väärtuses annetusi, mis on ära jagatud kuue väiksema organisatsiooni vahel. Neist kaks kuuluvad Hamasile ja neljal on selle terrorivõrgustikuga lähedased sidemed.

21. juunil saatis 87 USA senaatorit Valgele Majale kirja, milles palusid uurida, kas I.H.H. tuleks liigitada terroristlikuks organisatsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles