Fabius: Vene humanitaarkonvoi võib olla sõjalise sekkumise ettekääne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humanitaarabiga varustatud veokite konvoi enne Ukrainasse teele asumist.
Humanitaarabiga varustatud veokite konvoi enne Ukrainasse teele asumist. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Prantsusmaa hoiatas täna, et Ukraina suunas liikuv Vene humanitaarabikolonn võib olla salajase sõjalise operatsiooni kattevari, ning teatas, et missiooni peab esmalt heaks kiitma Rahvusvaheline Punane Rist.

Välisminister Laurent Fabius ütles Prantsuse raadiole, et sellised missioonid on «võimalikud üksnes abi sihtpunktiks oleva riigi nõusolekul ning Punase Risti toetusel».

«See küsimus on endiselt lahtine. Me peame olema väga ettevaatlikud, sest see võib olla kate, mille abil venelased võtavad kontrolli alla alad Donetski ja Luganski lähedal ja loovad kohapeal «sündinud fakte»,» ütles Fabius.

Ta lisas, et igasugune abioperatsioon «on võimalik ja õigustatav vaid Punase Risti heakskiidul ning tingimustel, et abimissiooni ei saada väed, see ei ole eksklusiivselt Vene missioon ning juhul, kui Ukraina on sellele eelnevalt nõusoleku andnud».

«Praegusel hetkel ei ole need tingimused täidetud,» ütles Fabius. Juhul kui tingimused ei ole täidetud, ei tohiks kolonni läbi lasta, lisas ta.

Vene uudisteagentuurid teatasid teisipäeval, et varahommikul asus Moskva oblastist Ukraina suunas teele 280 veoki suurune kolonn 2000 tonni humanitaarabiga.

Vene president Vladimir Putin teatas esmaspäeval telefonivestluses Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga, et Venemaa saadab Ukrainasse humanitaarabikonvoi.

Ukraina teatas esmaspäeval, et on jõudnud Venemaa, Punase Risti, USA ja teiste riikidega kokkuleppele rahvusvahelise humanitaarabimissiooni saatmiseks Luganski linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles